Harta site-ului
Ajutor
Cererile de ajutor pentru perioada rece a anului trebuie depuse la asistentul social din localitate
Cererile de ajutor pentru perioada rece a anului trebuie depuse la asistentul social din localitate

Ajutorul pentru perioada rece a anului se stabileşte şi se acordă automat, fără cereri suplimentare, familiilor defavorizate beneficiare de ajutor social. În baza cererilor depuse de familiile solicitante, care au un venit global mediu lunar mai mare decît venitul lunar minim garantat şi mai mic decît nivelul venitului lunar minim garantat majorat de 1,4 ori (adică venitul lunar minim garantat al familiei înmulţit la 1,4), se stabileşte ajutor social. Venitul lunar minim garantat al familiei reprezintă suma cuantumurilor veniturilor lunare minime garantate stabilite pentru fiecare membru al acesteia.
Cuantumul venitului lunar minim pentru fiecare membru al familiei se stabileşte după cum urmează:
a) 100% din venitul lunar minim garantat pentru solicitant;
b) 70% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare alt membru adult al familiei;
c) 50% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare copil;
d) plus 30% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare adult încadrat într-un grad de invaliditate; e) plus 50% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare copil invalid;
f) plus 10% din venitul lunar minim garantat dacă persoana încadrată întrun grad de invaliditate este unicul adult din familie. Nivelul venitului lunar minim garantat se stabileşte anual prin Legea Bugetului de stat şi constituie cu începere de la 1 ianuarie 2012 –640 lei, pentru perioada rece a anului la moment constituie 896, iar de la 1 ianuarie 2013 se va majora la 1024 lei.

Ajutorul pentru perioada rece a anului constituie 200 lei lunar, va fi achitat pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie şi se va baza pe evaluarea veniturilor familiei. Pentru a preîntîmpina dificultăţile care ar putea să apară în gestionarea numărului mai mare de cereri depuse, Guvernul a decis de a majora perioada valabilităţii cererilor de ajutor pentru perioada rece a anului de la 6 luni la 12 luni. Astfel, cetăţenii vor avea posibilitatea să depună cereri de ajutor pentru perioada rece a anului pe parcursul întregului an.

Zinaida STASEV
specialist principal în administrarea ajutorului social

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Cererile de ajutor pentru perioada rece a anului trebuie depuse la asistentul social din localitate - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta