Harta site-ului
Ajutor
Catastrofa de la Cernobîl- subiectul de discuţie în cadrul unei mese rotunde la LT "Vlad Ioviţă"
Catastrofa de la Cernobîl- subiectul de discuţie în cadrul unei mese rotunde la LT "Vlad Ioviţă"

Accidentul nuclear de la Cernobîl, a fost un accident major în Centrala Atomoelectrică Cernobîl, pe data de 26 aprilie 1986 la ora 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Miezul reactorului sovietic de tip RBMK este distrus și un nor puternic radioactiv se ridică spre cer. O parte acoperă zonele din jurul centralei, dar rafelele de vânt aduc elemente radioactive spre alte regiuni din Ucraina şi din fosta URSS, dar și spre Europa Occidentală. Populația de la Cernobîl după acest accident, a fost evacuată, aproximativ 49.400 de locuitori sunt obligați să locuiască într-o nouă regiune, construită special pentru ei. Mulți s-au îmbolnăvit de cancer și alte boli grave și au decedat. În anul 1991, autoritațile Ucrainei au decis să închidă reactorul numărul 2. Celelalte dispozitive și-au  încheiat activitatea în 1996, respectiv în 2000.
La 18 mai, în Liceul Teoretic ,,Vlad Ioviță” a fost organizată o masă rotundă unde l-am avut ca oaspete pe domnul Carîmov Veceaslav, care a fost și el la Cernobîl și a curățat acea zonă afectată. La această lecție educativă am vizionat un reportaj unde a fost povestit cum au supraviețuit oamenii acolo și cum au fost evacuați. Domnul Carîmov ne-a povestit cu greu despre colegii lui, prin ce greutăți au trecut, ce au văzut și cum au decedat mulți din ei. Ne-a adus la cunoștință că, pentru a opri emisiile radioactive, zona activă a reactorului a fost acoperită cu un ,,sarcofag” de beton, care oprește radiațiile. Orașul Cernobîl ca și Prypiati (orașul părăsit din apropiere), au fost evacuate și, probabil, nu vor mai fi locuite vreodată, întrucât nivelul de radiație va ajunge la cote normale in jurul anului 2525. Au murit 31 de muncitori la scurtă vreme după acest accident. Aproximativ 800.000 de oameni au fost implicați în operațiunile de curățare de la Cernobîl. Până în anul 1989, sănătatea lor fiind sever afectată, se pare că 30.000 dintre ei au fost expuși unor doze de radiații de peste 0,05 Sv.
Dezastrul de la Cernobîl l-au văzut și suferit și încă câțiva consăteni participanți de-ai noștri: Botnari Gheorghe, Malanciuc Ion, Ursul Iacob, Mițcul Victor, Carîmov Veaceslav. Noi, elevii liceului i-am mulțumit foarte mult acestui erou, am rămas surprinși și emoționați până în adâncul sufletului de cele relatate de dumnealui. Puțin din cele auzite la oră am cunoscut până acum. Sperăm ca pe viitor să nu se mai dezlănțuie astfel de accidente în întreaga lume și la noi. Dorim ca să trăim în liniște și sa muncim cu voie  bună atât intelectual cât și fizic.
Dumnezeu, să ne ferească de primejdii!


 

Adriana GODOROZEA,
 eleva clasei a IX-a 
 Liceul Teoretic „Vlad Ioviță”, Cocieri

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Catastrofa de la Cernobîl- subiectul de discuţie în cadrul unei mese rotunde la LT "Vlad Ioviţă" - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta