Harta site-ului
Ajutor
Cartea o necesitate sau un element arhaic_!!!!
Cartea o necesitate sau un element arhaic_!!!!

De ce nu citesc adolescenţii? Ce s-a întâmplat cu adolescenţii care citesc? Unde au dispărut? Au existat vreodată aceşti adolescenţi?! Sau totul a fost doar o simplă iluzie, a fost doar în închipuirea noastră?! Studiile recente arată că din ce în ce mai puţini oameni au timp să citescă. Ceea ce mă îngrijorează şi mai mult este faptul că fenomenul este foarte răspândit în cazul tinerilor din şcoli şi din licee. Sistemul nostru de educaţie, care este într-o continuă şi neîntreruptă reformă de vreo 20 de ani încoace, nu mai reuşeşte să determine tinerii să citească. Nici măcar un 10 la Limba şi Literatura Română nu mai trezeşte interesul adolescenţilor. Cititul este o artă! O artă care se cultivă în timp şi cu răbdare! La vârsta adolescenţei, deja ar trebui să aibă dezvoltate capacităţile de a aprecia o carte, dar în goana nebună după supravieţuire, cei din jurul lor uită să le inspire aceste abilităţi: poate din comoditate, poate e vina învăţătorului de la clasele primare, poate e vina părinţilor care abia aşteaptă să li se întoarcă „plodul” de la şcoală ca să poată ieşi împreună la treburile gospodăreşti, poate e vina sistemului de învăţământ care nu face nimic să motiveze dascălul de la catedră, puţini fiind cei care-şi fac meseria din pură pasiune, fiind şi ei, la rândul lor, împovăraţi de aceleaşi griji cotidiene.

Totuşi, nu cred că ar trebui să-i judecăm prea aspru pe adolescenţii noştri şi să ne gândim că noi am trăit în alte vremuri (încep să vorbesc ca o pensionară). Pe vremea noastră nu exista internet la un nivel atît de bine utilizat, playstation, mp4 player şi ATV-uri, mai ales la ţară. Cea mai mare distracţie era o discotecă, şi aceea odată pe lună, o ieşire la iarbă verde şi lectura, veşnica lectură. 

Timpul, timpul în care trăim... să fie asta veşnica problemă care pare să ne schimbe radical?! Să fie şi ăsta motivul pentru care adolescenţii din ziua de azi abia au auzit de Jules Verne, Oliver Twist, William Shakespeare sau Fraţii Grimm?! Da, pentru că ei au acum alte preocupări mult mai interesante decât cititul. Pentru că îşi petrec jumătate din adolescenţă în spaţiul virtual, ascultând muzică, vizionând filme de prost gust pe youtube, chaturi de tot felul, discuţii pe facebook, twitter şi creând bloguri personale care nu au nici un rost sau cărora le este foarte greu să le motiveze existenţa. Doar pentru că aşa face cel de lângă el, pentru că aşa e trendy. E drept că internetul nu necesită un efort atât de mare ca cititul unei cărţi, şi foloseşte şi mijloace mult mai dinamice şi atrăgătoare care captivează mai rapid atenţia adolescentului.

Pentru că îşi găsesc diferite preocupări insignifiante, fără sens, pentru că sunt educaţi într-un sistem care nu mai pune preţ pe calitate şi care încurajează adesea mediocritatea. Pentru că dau prea mare importanţă lucrurilor mărunte, pentru că nu mai ştiu să caute în profunzime, pentru că se împiedică zi de zi de nimicuri, pentru că nu sunt educaţi să gândească şi să ia de la viaţă ceea ce le este util.

Adolescentul din ziua de azi trebuie educat, adolescentul trebuie atras altfel, trebuie motivat dar trebuie şi regăsit, regăsit până nu e prea târziu.

Poate că e timpul să facem ceva pentru a-i educa în acest sens, poate că ar trebui să ne implicăm mai mult în educaţia lor, poate că părinţii ar trebui să fie mai atenţi cu propriii lor copii, poate că ei ar trebui, într-un final, să se nască într-o altă societate. O societate în care valorile să fie apreciate la justa lor valoare, în care cultura să îşi aibă locul ei bine meritat, în care adolescentul să vină la cursuri doar pentru că-i place şi nu pentru că aşa vor mama şi tata, şi noi, cei care avem frumoasa misiune să facem ceva pentru ei, să ne oprim o clipă şi să medităm asupra lucrurilor care se petrec în jurul nostru şi să le întindem o mână de ajutor ori de câte ori aceştia ne-o cer.

 

Grigoraşenco Mariana

S.P.T.Platoul Ustia-profesoară

Atasamente: Imagine 1

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Cartea o necesitate sau un element arhaic_!!!! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta