Harta site-ului
Ajutor
Cariera de succes
Cariera de succes

Există foarte multe opțiuni pentru cariera tinerilor pe piața muncii. Dar cum să opteze pentru una?  Cum să determine exact ce vor să facă în viață?

Pare a fi un pas imposibil de făcut, dar nu este tocmai așa. Trebuie să-și rezerveze mult timp și energie pentru a lua această decizie și, în final, vor avea doar de cîștigat.

“O treime din viață vei petrece în muncă. Nu ar fi bine să te gîndeşti ce ți-ar plăcea cu adevărat să faci?” (R. N. Bolles). Acesta a fost obiectivul Atelierului de lucru la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret  “Artico”, orașul Chișinău, la care au participat elevii claselor a VIII-a de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Dubăsari, la 22 si 23 decembrie 2014. Activitățile desfășurate au vizat planificarea şi realizarea unei cariere de succes. Căci, după cum spunea Lao Tsu, dă-i unui om un pește și va fi sătul o zi întreagă; învață-l să pescuiască și va fi sătul o viață întreagă.

Iosif Moldovanu, care era coordonatorul atelierului, a organizat ședintele într-o atmosferă binevoitoare și de colaborare.Copiii au fost surprinși de atitudinea de parteneriat și caracterul nonformal al activităților. De aceea, discuțiile, cu privire la calitățile unui cetățean al țării necesare pentru o profesie bine aleasă, au fost deschise și sincere. Ei participase cu plăcere la diverse forme de lucru: frontală, individuală și de grup. Activitatea individuală a fost realizată de psihologul Centrului Republican prin testarea Cheia carierei, care contribuie la alegerea profesiei ce ar satisface așteptările individuale. Impreună cu copilul a fost analizată legătura dintre tipurile de personalitate şi interese, activități, abilități.

Acasă elevii s-au întors cu un set de materiale și cu dexteritățile de a discuta în familie și a se orienta spre profesia dorită. 91% din ei și-au stabilit următorii pași spre carieră:

  1. Alegerea profesiei
  2. Studiile postliceale
  3. Angajarea la muncă după specialitate.

Succesul activităților de la “Artico”  eu, ca diriginte, îl consider ignorarea de către elevi în ancheta, ce le-am propus-o ulterior, a pașilor distractori ce vizează plecarea la lucru peste hotare şi mizarea în avansarea carierei pe părinți. Prin “Agenda pentru adolescenți”, pe care au primit-o copiii în setul de materiale, ei au fost familiarizați cu diverse centre de susținere a tinerilor pentru o viaţă independentă, mai ales cu Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (www.anofm.md).

Acest atelier a ridicat  motivația învățării în rîndurile elevilor participanți. 58% din ei au răspuns ulterior ca au nevoie de studii pentru viitorul său progres. Acuma ei sînt orientaţi către studii la liceu, apoi la universitate- 45%, iar la colegiu – 25%.  După două zile de training copiii au învățat să colaboreze cu ceilalţi, să-și exprime liber gîndurile, au conștientizat că sfaturile din familie sînt foarte importante (experiența de viaţă a apropiaților săi îi învață empiric).

Dar fiecare dintre copiii participanţi la atelier au recunoscut după acest eveniment că progresul carierei începe de la alegerea reuşită a profesiei, dar și de efortul personal.

“Planurile bune dau forma deciziilor bune. De aceea o bună planificare ajută să se transforme visele evazive în realitate.” (Lester R. Bittel)

Glod Oxana, diriginte clasa a VIII-a,

Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Cariera de succes - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta