Harta site-ului
Ajutor
Campania DAR – Dialog Agricol Regional
Campania DAR – Dialog Agricol Regional

La data de 29.07.2019  sala de şedinţe a Consiliului raional Criuleni  a găzduit Campania naţională DAR – Dialog Agricol Regional, organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP) în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului din Republica Moldova şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România.
La eveniment au fost invitaţi reprezentanţii ai mediului de afaceri şi ai autorităţilor publice locale din raioanele Criuleni şi Dubăsari.  
Evenimentele regionale au ca scop identificarea oportunităților pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar în general, dar și a proiectelor investiționale în mod particular.
În cadrul evenimentului au avut loc prezentări de informaţii de către reprezentanţii MADR România precum şi reprezentanţii UCIP IFAD şi AIPA din Republica Moldova.
Agenda acestui eveniment  a fost axată pe 2 componente: 
I. Expertiza şi dialog pe subiecte de interes precum:
-Potenţialul de export al sectorului agroalimentar;
-Managementul lanţului valoric agroalimentar;
-Oportunităţi de finanțare din fonduri naţionale şi europene;
-Agricultura ecologică potenţial neexploatat pentru Republica Moldova. 
II. Abordarea necesităţilor şi oportunităţilor investiţionale regionale B2B şi publice-private.
 În timpul discuției fermierii moldoveni au fost informați despre facilitățile și susținerea fermierilor romîni de către stat. Tot în acest context au fost abordate și discutate mai multe probleme cu care se confruntă fermierii noștri în procesul de lucru. Antreprenorii agricoli au subliniat că printre problemele cele mai strigente cu care se confruntă în mod prioritar rămâne dificultatea procesului de obținere a creditelor bancare chiar și cu un istoric creditar impecabil. 
Agricultorii din Dubăsari au lansat invitația de a identifica parteneriate B2B, astfel încât pe lângă mulțimea de probleme transfrontaliere care se răsfrânge asupra activității agricole, să existe măcar un suport real între antreprenori. În același timp a fost sesizată nefucționalitatea asociațiilor locale şi regionale de producători, cu solicitarea realizării unor schimburi de experiență cu asociațiile din România, pentru a învăța și prelua din bunele practici ale acestora.
La rândul său, Președintele AOAMP dl. Alexei Repede a accentuat:
Problemele sectorului agroalimentar şi antreprenorilor agricoli din Republica Moldova sunt numeroase şi încă rămân nesoluționate. Realitățile sectoriale agroalimentare necesită a fi abordate regional, împreună cu toți reprezentanții și responsabilii mediului agroalimentar. Antreprenorii agricoli trebuie să devină prioritatea numărul unu în implementarea acțiunilor și politicilor de dezvoltare. Iar identificarea soluțiilor pentru barierele care împiedică creșterea antreprenoriatului agroalimentar trebuie realizată doar împreună şi în comunicare directă cu fermierii și cu producătorii agricoli. Invităm la dialog public – privat – asociativ pe toți cei care dau prioritate dezvoltării agriculturii și produsului agroalimentar autohton al Republicii Moldova. DAR – Dialog Agricol Regional este despre şi pentru agricultura, agricultorul și produsul agroalimentar din Republica Moldova”.
Activitățile planificate pentru acest eveniment au avut ca scop, facilitarea transferului de know-gow și creare de conexiuni pentru parteneriatele publice – private, precum şi în rîndul antreprenorilor agricoli, din cele două state vecine, pentru valorificarea oportunităților de investiții în agricultură.
 

Mihail BERZAN
Specialist principal DAC 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Campania DAR – Dialog Agricol Regional - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta