Harta site-ului
Ajutor
Bugetul pe înţelesul cetăţenilor
Bugetul pe înţelesul cetăţenilor

Puţini cetăţeni ştiu care este drumul banilor publici, de la adoptarea bugetului în Parlament până la plata pensiilor. Puţini dintre noi ştim că avem dreptul să cunoaştem unde se duc taxele şi impozitele pe care le plătim. Centrul Analitic Independent Expert-Grup, susţinut financiar de Programul Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova, vine în ajutorul cetăţenilor, lansând site-ul www.budgetstories.md.

Pagina web îşi propune să informeze societatea privind formarea bugetului public şi modul de cheltuire a banilor publici prin prezentarea datelor într-o formă vizuală, descriptivă şi accesibilă. Adică, pe înţelesul fiecărui cetăţean.

Din primul infografic plasat pe site aflăm cât ne-a costat Parlamentul în 2012:

  • Legislativul ne-a costat 91.5 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2005, sau aproximativ 26 de lei pe cap de locuitor.
  • Anul trecut au fost puse în discuţie 235 de legi, dintre care 117 au fost adoptate. Fiecare dintre noi a plătit 10 bani pentru o lege, adică 389484.7 lei per lege.
  • Pentru fiecare deputat am cheltuit peste 906 mii de lei. 

Cu ajutorul acestui instrument, Centrul Expert-Grup îşi doreşte să ofere un cadru pentru o mai bună înţelegere de către cetăţeni şi în special de partea activă a societăţii, privind funcţionarea sistemului finanţelor publice şi modul în care acesta influenţează viaţa de zi cu zi, înţelegere care în final va contribui la o implicare mai plenară a societăţii în procesul bugetar şi la o cheltuire mai eficientă a banilor publici.Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Bugetul pe înţelesul cetăţenilor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta