Harta site-ului
Ajutor
Botezul Domnului nostru Isus Hristos
Botezul Domnului nostru Isus Hristos

În Iordan botezându-te Tu Doamne,
Închinarea Treimii S-a arăt
at…
( din troparul sărbători)
Între marile sărbători ale anului liturgic un loc de seamă îl ocupă Botezul Domnului, numit încă de strămoşii noştri ,,Boboteaza’’. Biserica a rânduit-o ca zi de praznic al Botezului Domnului încă din secolul al III-lea. Până la sfârşitul secolului al IV-lea, în această zi de 6/19 ianuarie, odată cu Botezul se prăznuia şi Naşterea Domnului şi abia de atunci s-a făcut separarea lor, mutându-se Praznicul Naşterii sau Crăciunul în ziua de 25 decembrie/7 ianuarie. Potrivit tradiţiei, prima dată s-a sărbătorit Crăciunul la 25 decembrie în Constantinopol, în anul 379.
Acest praznic ne aduce aminte de Botezul Domnului în râul Iordan, făcut de Sfântul Proroc Ioan. Botezul simbolizează baia care spală păcatele, legătura omului cu Dumnezeu şi începerea unui mod de viaţă nou.
Biserica noastră a rânduit ca în aceste zile preoţii să săvârşească şi aşa numita ,,Agheazmă mare’’. Din mărturiile Sfântului Ioan Gură de Aur, la această sărbătoare, preoţii obişnuiau să cerceteze – cu crucea în mână-locuinţele credincioşilor, pentru a le binecuvânta prin stropirea cu apă sfinţită şi cântând cunoscutul tropar al Botezului. Obiceiul s-a perpetuat până în zilele noastre.
Iereu Pinteac Iulian a stropit cu agheazmă fiecare sală din liceu, urîndu-le elevilor multă sănătate, sîrguinţă la carte şi noroc în toate. Deasemenea li s-a oferit cîte un calendar creştin ortodox.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Botezul Domnului nostru Isus Hristos - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta