Harta site-ului
Ajutor
Bibliotecile din raionul Dubăsari - biblioteci moderne prin intermediul Programului Novateca
Bibliotecile din raionul Dubăsari - biblioteci moderne prin intermediul Programului Novateca

La data de 24 februarie 2015, Ministerul Culturii şi programul Novateca au publicat lista raioanelor și a bibliotecilor publice selectate să se alăture rețelei, în creștere, de biblioteci moderne, care oferă noi servicii comunităților din Moldova. În această rundă de selectare, alte mai mult de 350 de biblioteci publice vor fi echipate cu peste 1200 de computere, software și echipament periferic pentru a facilita accesul publicului, în mod gratuit, la internet și resursele online. Mai important, peste 400 de bibliotecari vor beneficia de instruiri în domeniile tehnologii informaționale și servicii moderne de bibliotecă.

Raionul Dubăsari a fost selectat printre finaliştii rundei Novateca 2015, pentru a fi inclus în programul Naţional Novateca. Bibliotecile selectate din raionul Dubăsari se vor alătura programului Novateca şi vor primi echipament pentru a asigura accesul publicului larg la internet, de asemenea, bibliotecarii vor beneficia de suport şi dezvoltare profesională. Biblioteca publică raională Dubăsari în parteneriat cu Novateca va crea un centru Regional de Formare, care va moderniza 10 biblioteci publice locale precum şi va desfăşura un program de instruire de înaltă performanţă pentru bibliotecarii din raion.  

Raioanele finaliste au fost evaluate şi selectate de către un comitet compus din diverşi reprezentanţi și actori cheie din rîndul bibliotecilor publice din Moldova. Toate raioanele selectate întrunesc condiţiile minime de selectare pentru întreținerea echipamentului şi asigurarea unui mediu sigur şi confortabil pentru utilizatorii bibliotecilor.

Fiecare dintre bibliotecile selectate din raionul Dubăsari beneficiază de sprijinul autorităților publice locale, care înţeleg şi apreciază valoarea unică adusă de bibliotecă comunităţilor.

Începînd cu luna iunie 2015, Novateca va începe livrarea calculatoarelor și a cursurilor de formare a bibliotecarilor selectați pentru noua rundă de aderare la program. Către sfîrșitul anului 2015, reţeaua Novateca va fi formată din mai mult de 750 de biblioteci modernizate, ceea ce reprezintă un pas ferm în transformarea sistemului de biblioteci publice din țară într-o platformă de instituții active şi fundamentale pentru dezvoltarea comunităților din Moldova.

În anul 2014, programul Novateca, finanţat de Fundaţia Bill și Melinda Gates, în colaborare cu USAID şi implementat de IREX Moldova, a evoluat din program pilot într-un program la scară naţională. Pe parcursul următorilor patru ani, obiectivul principal al programului Novateca este de a facilita transformarea tuturor bibliotecilor publice, dispuse spre modernizare, în centre comunitare vibrante care pot să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor în toată Moldova. Novateca va continua să extindă reţeaua odată ce mai multe biblioteci vor fi pregătite pentru aderarea la rețea. Informații despre următoarea rundă de selectare a bibliotecilor publice pentru rețeaua Novateca, vor fi făcute publice spre sfîrșitul anului 2015.

Victoria Moşneaga,

şef Biblioteca publică raională Dubăsari 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Bibliotecile din raionul Dubăsari - biblioteci moderne prin intermediul Programului Novateca - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta