Harta site-ului
Ajutor
Biblioteci moderne prin intermediul Programului Novateca
Biblioteci moderne prin intermediul Programului Novateca

     La data de 24 februarie 2015, Ministerul Culturii şi programul Novateca au publicat lista raioanelor și a bibliotecilor publice selectate să se alăture rețelei, în creștere, de biblioteci moderne, care oferă noi servicii comunităților din Moldova. În această rundă de selectare, alte mai mult de 350 de biblioteci publice vor fi echipate cu peste 1200 de computere, software și echipament periferic pentru a facilita accesul publicului, în mod gratuit, la internet și resursele online. Mai important, peste 400 de bibliotecari vor beneficia de instruiri în domeniile tehnologii informaționale și servicii moderne de bibliotecă.

     Raioanele selectate sunt: Anenii Noi, Basarabeasca, Drochia, Călărași, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Dubăsari, Fălești, UTA Găgăuzia, Glodeni, Hîncești, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rîșcani, Rezina, Sîngerei, Soroca şi Telenești.

     Douăzeci şi trei de biblioteci raionale împreună cu mai mult de 350 de biblioteci sătești au depus cereri de a se alătura reţelei existente Novateca compusă, în prezent din peste 400 de membri. Fiecare dintre bibliotecile selectate beneficiază de sprijinul autorităților publice locale, care înţeleg şi apreciază valoarea unică adusă de bibliotecă comunităţilor. Raioanele finaliste au fost evaluate şi selectate de către un comitet compus din diverşi reprezentanţi și actori cheie din rândul bibliotecilor publice din Moldova. Toate raioanele selectate întrunesc condiţiile minime de selectare pentru întreținerea echipamentului şi asigurarea unui mediu sigur şi confortabil pentru utilizatorii bibliotecilor.

     Începând cu luna iunie 2015, Novateca va începe livrarea calculatoarelor și a cursurilor de formare a bibliotecarilor selectați pentru noua rundă de aderare la program. Către sfârșitul anului 2015, reţeaua Novateca va fi formată din mai mult de 750 de biblioteci modernizate, ceea ce reprezintă un pas ferm în transformarea sistemului de biblioteci publice din țară într-o platformă de instituții active şi fundamentale pentru dezvoltarea comunităților din Moldova.

     În anul 2014, programul Novateca, finanţat de Fundaţia Bill și Melinda Gates, în colaborare cu USAID şi implementat de IREX Moldova, a evoluat din program pilot într-un program la scară naţională. Pe parcursul următorilor patru ani, obiectivul principal al programului Novateca este de a facilita transformarea tuturor bibliotecilor publice, dispuse spre modernizare, în centre comunitare vibrante care pot să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor în toată Moldova. Novateca va continua să extindă reţeaua odată ce mai multe biblioteci vor fi pregătite pentru aderarea la rețea. Informații despre următoarea rundă de selectare a bibliotecilor publice pentru rețeaua Novateca, vor fi făcute publice spre sfârșitul anului 2015.

Victoria Moşneaga,

şef Biblioteca Publică Raională Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Biblioteci moderne prin intermediul Programului Novateca - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta