Harta site-ului
Ajutor
Bibliotecarii - mesageri ai educației mediatice
Bibliotecarii - mesageri ai educației mediatice

Bibliotecarii ca membri ai comunității educaționale și specialiști în domeniul activității cu informația, trebuie să joace rolul principal în asigurarea culturii informației. Astăzi bibliotecarii sunt deschiși spre dezvoltare personală și profesională. Ei sunt percepuți ca intermediari între resursele de informare și utilizatorii acestor resurse. Bibliotecarii devin tot mai flexibili, adaptându-se schimbărilor și demonstrând disponibilitate pentru orice provocare.
În acest context, în perioada 03-04 aprilie 2019, împreună cu alte 16 bibliotecare din diverse localități din Moldova am participat la prima sesiune de instruire în cadrul Programului Educației Mediatice pentru Bibliotecari, care este parte a Proiectului Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova, derulat cu IREX Europe, organizată la Vila Verde Chișinău, moderată de Natalia Grîu consultant superior la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și coordonatorul de program Daniela Galai.
În prima zi am analizat Mass-Media: funcțiile, mijloacele, factorii comunicativi și principiile corectitudinii Mass-Media. Despre caracteristicile știrii, principiile, structura, fenomenul știrilor false și impactul lor am studiat în cea dea doua zi.
În fine, în ziua a treia am determinat rolul imaginii în transmiterea mesajului, manipularea prin imagini, rolul caricaturii, am exersat în luarea unui interviu, am stabilit părțile componente ale unui articol și am discutat despre principiile etice ale jurnalismului.
Toate activitățile au fost organizate calitativ, folosindu-se în predare diverse tehnici de lucru cum ar fi: Mâna oarbă; 6 De ce?; La manej; SINELG; Cubul ș.a.
Revenind acasă vom valorifica cunoștințele acumulate pe parcursul sesiunii, în cadrul a patru instruiri, pe care le vom organiza în localitatea noastră. Vom selecta participanții cărora le vom transmite informația deținută, pentru ca ei, ulterior, să poată citi, analiza și gândi critic. 
Un om informat este un om puternic!

Elena LEUNTI, bibliotecar școlar, gimn. Oxentea

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Bibliotecarii - mesageri ai educației mediatice - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta