Harta site-ului
Ajutor
Beneficiarii de compensații nominative sunt redirecționați spre alte forme de asistență socială.
Beneficiarii de compensații nominative sunt redirecționați spre alte forme de asistență socială.

După anularea compensaţiilor nominative de la 1 iulie 2012, beneficiarii acestor plăţi sunt redirecționați spre noul sistem de asistență socială- "ajutor social". Acest sistem de asistenţă socială este bazat pe testarea veniturilor familiei și este implementat în Republica Moldova din anul 2009. Asfel, cei care nu vor mai primi compensații nominative, dar se află în situație de dificultate, trebuie să meargă la asistentul social din cadrul primăriei localității pentru a depune cerere de acordare a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului. 
Odată cu implemetarea noului sistem de asistență socială în țara noastră, sistemul intermediar de susținere a populației, cel al compensațiilor nominative, este abrogat iar familiile aflate în dificultate sunt încadrate în sistemul de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului. 
De menționat că, prestația de ajutor social la moment, este cea mai eficientă în combaterea sărăciei, unde: 
- circa 85% din buget ajung la primele două cele mai sărace pături sociale, pe cînd la compensații nominative - doar 18%. 
Aceste rezultate demonstrează că ajutorul social este bine direcţionat spre cele mai sărace gospodării şi poate îmbunătăţi direcţionarea asistenţei sociale în comparaţie cu sistemul anterior. Cuantumul mediu al acestei prestații pentru familiile cu copii constituie: 
- familii cu un copil - 685 lei, 
- familii cu doi copii - 841 lei, 
- familii cu trei copii și mai mult - 1115 lei, 
- familii dintr-un membru adult cu copii - 690 lei. 
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei totodată, este foarte îngrijorat în ceea ce privește capacitățile financiare ale celor mai defavorizate pături sociale la achitarea facturilor în perioada rece a anului. În acest context, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a propus examinarea suplimentară a posibilității de majorare a coieficientului aplicat pentru calcularea nivelului venitului lunar minim garantat de Stat, pentru perioada rece a anului, de la 1,4 la 1,6 ori. În același context, familiilor compuse doar din pensionari și/sau invalizi la evaluarea bunăstării nu li se vor lua în calcul veniturile de pe terenurile agricole. În viitorul apropiat vor fi reviziuiți și indicatorii proxy de evaluare a veniturilor familiei pentru a exclude unele atribute casnice din lista bunurilor ce indică bunăstarea cum ar fi televizorul sau frigiderul, dacă acestea au fost procurate în anii anteriori. Toate aceste modificări vor contribui la diminuarea impactului negativ al abrogării compensațiilor nominative și vor încadra în sistemul de ajutor pentru perioada rece a anului și foștii beneficiari de aceste compensații. 

Zinaida STASEV - specialist principal în administrarea ajutorului social

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Beneficiarii de compensații nominative sunt redirecționați spre alte forme de asistență socială. - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta