Harta site-ului
Ajutor
Autorităţile publice locale vor atenţie şi atitudine din partea autorităţilor centrale
Autorităţile publice locale vor atenţie şi atitudine din partea autorităţilor centrale

Preşedintele raionului Grigore POLICINSCHIa participat pe data de 2 iunie curent la lucrările Congresului Autorităţilor Locale din Moldova(CALM), fiind în calitatea sa de vicepreşedinte CALM. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Palatului de Cultură al Feroviarilor, unde au participat primari şi alţi aleşi locali, membri ai Cabinetului de miniştri, deputaţi, reprezentanţi ai societăţii civile, diplomaţi acreditaţi la Chişinău, oaspeţi din România. În cadrul Congresului s-a discutat despre parteneriatul dintre guvernarea centrală şi cea locală, procesul de descentralizare şi situaţia administraţiei publice locale.

Tatiana BADAN, preşedintele CALM, a precizat că organizaţia reuneşte 500 de comunităţi locale, iar pe parcursul a doi ani de zile de la înfiinţare a obţinut o serie de realizări. Printre acestea sînt: consolidarea capacităţii administrative a asociaţiei, instituirea Zilei autonomiei locale şi a funcţionarului public din administraţia locală, care va fi serbată anual la 1 februarie, sensibilizarea autorităţilor centrale asupra problemelor comunităţilor locale, perfecţionarea cadrului legal prin participarea la elaborarea Strategiei de descentralizare şi altele.

Primarii şi preşedinţii de raioane au cerut grăbirea procesului de descentralizare şi şi-au arătat nemulţumirea faţă de sistemul actual, care presupune o dependenţă totală de autorităţile publice centrale. Aceştia au menţionat că au nevoie de mai multe înlesniri. Şi-au expus dorinţa de a-şi gestiona singuri banii pe care îi obţin, deoarece taxele colectate în teritoriu se transmit la puterea centrală, care apoi vin înapoi sub formă de buget, dar cu „ţîrîita”.

În cadrul şedinţei, în calitatea sa de vicepreşedinte al Camerei Regiunilor al Congresului Puterilor Locale şi Regionale pe lîngă Consiliul Europei, preşedintele Grigore POLICINSCHI a adus la cunoştinţă recomandările Consiliului Europei privind democraţia locală şi regională din Republica Moldova.

Scopul adunării a constituit consolidarea dialogului între guvernarea centrală şi cea locală avînd ca temă - „Căile de edificare a unui parteneriat şi dialog efectiv între guvernarea centrală şi cea locală în procesul de descentralizare, modernizare şi dezvoltare a Republicii Moldova: a venit timpul să ne ascultăm şi auzim!”.

La eveniment a fost aprobată Declaraţia Congresului Autorităţilor Publice locale din Moldova, ce poate fi vizualizată tastînd aici.Ec. Racoveţ

Serviciul relaţii cu publicul

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Autorităţile publice locale vor atenţie şi atitudine din partea autorităţilor centrale - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta