Harta site-ului
Ajutor
Autorităţile centrale şi cele locale au discutat situaţia din republică creată în urma ploilor abundente
Autorităţile centrale şi cele locale au discutat situaţia din republică creată în urma ploilor abundente

Sîmbătă, 8 mai, preşedintele raionului Dubăsari dl Grigore POLICINSCHI a participat în cadrul şedinţei Comisiei pentru situaţii excepţionale republicane, prezidată de Prim-ministrul dl Iurie LEANCĂ.

În cadrul şedinţei, s-a discutat despre situaţia în zonele afectate de inundaţii şi măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru minimizarea riscurilor cauzate de condiţiile meteo nefavorabile din ultima perioadă. La şedinţă au fost prezenţi conducătorii ministerelor, agenţiilor şi alţi preşedinţi de raioane din republică.


Potrivit datelor Serviciului pentru Situaţii Excepţionale, începînd cu data de 18 mai 2013, pe teritoriul Republicii Moldova sînt, practic, zilnic înregistrate ploi torenţiale însoţite de vînt puternic şi/sau grindină. Prejudiciul material cauzat de aceste fenomene, estimat pînă la data de 4 iunie 2013, ajunge la cifra de 211 mil. lei, în mare parte acesta se referă la domeniul agricol.


Serviciul Hidrometeorologic de Stat a comunicat că precipitaţiile din ultimile zile nu au provocat ridicarea bruscă a nivelului apei în bazinele acvatice, pentru moment acesta fiind în limitele normei. Totodată, a fost menţionat că, în următoarea perioadă, ar putea fi înregistrate condiţii meteo nefavorabile, cu averse de ploaie şi grindină, care ar putea cauza creşterea nivelului de apă în rîurile şi lacurile din republică.


În acest sens, Comisia a cerut serviciilor specializate şi autorităţilor la nivel central şi local să asigure monitorizarea riguroasă a bazinelor acvatice şi să fie pregătite pentru a interveni în caz de agravare a situaţiei.


De asemenea, au fost discutate atît starea digurilor de protecţie contra inundaţiilor, unde s-a constatat că există zone cu risc sporit de inundaţii din cauza stării nesatisfăcătoare a construcţiilor hidrotehnice, cît şi cea a construcţiilor hidrotehnice, unde s-a depistat că majoritatea sînt în stare nesatisfăcătoare şi prezintă pericol de inundaţii pentru localităţile învecinate.


Prim-ministrul Iurie LEANCĂ a solicitat factorilor de decizie executarea neîntîrziată a tuturor deciziilor Comisiei, inclusiv a celor aprobate anterior şi neexecutate în termen, subliniind importanţa coeziunii în activitatea serviciilor centrale şi locale, precum şi a asigurării unei comunicări eficiente în acest sens.


Re amintim, că în raionul Dubăsari suprafaţa totală afectată constitue 1183 ha suma totală a pagubelor constitue aproximativ 5 095 600lei Situaţia creată a fost examinată la şedinţa comisiei raionale de situaţii exepţionale, unde la propunerea preşedintelui raionului, din fondul de rezervă au fost repartizate 25 000 lei pentru compensarea parţială a perderilor.


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Autorităţile centrale şi cele locale au discutat situaţia din republică creată în urma ploilor abundente - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta