Harta site-ului
Ajutor
Autoritatea raională a participat la acțiunile comemorative consacrate celor 75 ani de la eliberarea Moldovei
Autoritatea raională a participat la acțiunile comemorative consacrate celor 75 ani de la eliberarea Moldovei

Data de  24 august, este una marcantă pentru Republica Moldova. În această zi, acum 75 de ani, țara noastră a fost eliberată de sub jugul fascist.
Întru comemorarea eroilor căzuți în tragicele evenimente de acum 75 de ani, al căror ecou răsună și astăzi, în localitățile raionului, la data de 23 august, au fost organizate mitinguri comemorative cu depunere de flori, activități cultural-artistice cu tematică patriotică, expoziții de carte,  desen etc.
Cu prilejul aniversării celor 75 de ani, primăria Coșnița de comun cu colaboratorii Consiliului raional Dubăsari, cetățeni și locuitori, reprezentanți ai serviciilor desconcentrate din teritoriu, delegația de copii din raionul Sobinka, regiunea Vladimir, care se odihnesc la tabăra Prietenia, tineri s-au adunat   în centrul com. Coșnița, la Memorialul ,,Gloriei” pentru a adduce omagii veteranilor rămași în viață și eroilor care au rămas să zacă pe câmpurile de luptă. Astfel, cei prezenți și-au exprimat recunoștința față de acei eroi, care acum 75 de ani ne-au dăruit o țară, ne-au dăruit pacea.
În raionul Dubăsari, se regăsesște unicul veteran al Marelui război pentru apărarea patriei, dl Iosif TERENTIEV. Mulțimea prezentă la mitingul organizat și-a exprimat recunoștința față de actele de vitejie întreprinse de dumnealui acum 75 de ani.
Acțiunea de comemorare a fost deschisă de către, dl Alexei GAFELI, primarul com. Coșnița care a subliniat că războiul și Victoria obținută acum 75 de ani, ce a dus la eliberarea Moldovei de cotropitorii fasciști se datorează buneilor, străbuneilor, care cu arma în mână au luptat umăr la umăr pentru a ne dărui Pacea.
Președintele raionului Dubăsari, dl Grigore POLICINSCHI a salutat prezența cetățenilor la acțiunea dată, subliniind că ,,este o zi comemorativă, deoarece acum 75 de ani a fost începută eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă. Veșnica pomenire la acei eroi care au căzut în luptele pentru eliberarea Moldovei, pentru acei oameni care și-au dat viața în lupta împotriva fascismului. Slavă eroilor care au luptat, slavă eroilor care au ajuns până în ziua de astăzi să fie alături de noi”. Cu un îndemn conducerea raionului a venit față de tânăra generație, sugerându-le ca să prietenească, să colaboreze și să păstreze vii aceste amintiri ale buneilor și străbuneilor.
Totodată, cu mesaje de considerațiune față de eroii care nu s-au mai întors de pe câmpurile de luptă și cei care ne bucură astăzi cu prezența, au venit dna Elena MOȚPAN, președintele Asociației veteranilor de muncă și război, dl Grigore VATAV, președintele Asociației istoricilor și dl Serghei PANTAZI, veteran de război din 1992.
Amintim, că în raionul Dubăsari, platoul Coșnița unde s-au dus lupte crâncene acum 75 de ani, satul Doroțcaia a fost eliberat la data de 14 mai 1944, iar satul Coșnița la data de 23 august 1944.
Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă vă chemăm să-i comemorăm pe cei căzuţi şi să le dăm onorurile celor care sunt în viaţă, celor care sunt alături de noi, care au eliberat pământul moldav şi au reconstruit ţara din ruine, celor care sunt istorie vie până astăzi.  
Marina LUPAȘCO,
redactor-șef
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Autoritatea raională a participat la acțiunile comemorative consacrate celor 75 ani de la eliberarea Moldovei - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta