Harta site-ului
Ajutor
Atenuarea riscurilor în agricultură – o imperialitate a timpului
Atenuarea riscurilor în agricultură – o imperialitate a timpului

Vineri, 27 iunie 2014, în plantaţia de cireşi ce aparţine GŢ Ghimpu Zinaida, în satul Ustia s-a petrecut seminarul de promovare-informare din cadrul sub-componentei „Servicii de Consultanta cu privire la Adaptarea la Schimbările Climatice Adverse (SCASCA)”, cu genericul „Rezultatele implementării şi exploatării sistemului de irigare prin picurare combinat cu sistem de plasă antigrindină la atenuarea impactului negativ al riscurilor climatice în plantațiile pomicole în condiţiile anilor 2013-2014”, organizat de către ACSA (reprezentat în teritoriu de către AO Criul-Fermier). La lucrările seminarului au luat parte producători agricoli, deţinători de plantaţii multianuale, din raioanele Dubăsari şi Criuleni. Interesul faţă de seminarul dat a fost mare, ceea ce se deduce din participarea reprezentanţilor a mai multe companii ce activează în domeniul consultanţei, vînzării tehnicii agricole, sistemelor de irigare şi a fertilizanţilor, cît şi a reprezentanţilor mass-media, cum ar fi „Curierul agricol”, „Agricultura Moldovei” şi „Radio Moldova”. Cu un cuvînt de salut a venit şi primarul satului Ustia, dna Aurelia Urîtu.  
  Menţionăm că o asemenea plantaţie, înzestrată concomitent, cu sistem de irigare prin picurare şi sistem de plasă antigrindină, este prima în raionul Dubăsari, iar prezenţa mai multor agricultori ne dă speranţa că tehnologiile noi vor fi un lucru obişnuit pentru producătorii noştri.
  Avînd în vedere că instalaţiile antigrindină cu rachete nu se utilizează, dat fiind amplasarea localităţilor noastre în zona de securitate, alternativa acestora va fi utilizarea plasei antigrindină, care oferă o siguranţă şi mai mare contra calamităţilor naturale, protejînd plantaţiile de mai multe pericole, cum ar fi: grindina, vînturile puternice, radiaţia solară sporită, diferiţi dăunători. 

Valeriu Popuşoi,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Atenuarea riscurilor în agricultură – o imperialitate a timpului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta