Harta site-ului
Ajutor
Atenţionare în scopul prevenirii daunelor sănătăţii angajaţilor gospodăriilor agricole
Atenţionare în scopul prevenirii daunelor sănătăţii angajaţilor gospodăriilor agricole

Recent, în data de 29.01.2020, a fost aprobată Hotărârea Guvernului (HG) pentru aprobarea Cerințelor privind utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar, care transpune Directiva 2009/128/CE a Parlamentului European și a Consiliului Europei din 21 octombrie 2009 de stabilire a unui cadru de acțiune comunitară în vederea utilizării durabile a pesticidelor, în scopul reducerii riscurilor şi a efectelor acestora asupra sănătăţii umane şi a mediului, prin promovarea gestionării integrate a dăunătorilor și a tehnicilor alternative pentru protecţia plantelor.
O să ne oprim doar asupra câtorva prevederi cheie şi anume: HG dată vine să implementeze prevederile Legii nr 119/2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi.
Conform Legii şi Hotărârii Guvernului nominalizate, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în mod obligatoriu, organizează cursuri de instruire în scopul dobândirii/actualizării cunoștințelor utilizatorilor profesionişti, ce utilizează produse de uz fitosanitar din categoriile de pericol 1 şi 2 de toxicitate acută orală/dermală, care au regimul produselor strict reglementat şi, la solicitare, pentru cei ce utilizează produse de uz fitosanitar din categoriile de pericol 3 şi 4 de toxicitate acută orală/dermală în cadrul activităţii profesionale și pentru distribuitori, formatori/consultanți, în funcție de specificul activității și responsabilitățile acestora. Gradul de toxicitate a produsului de uz fitosanitar este indicat pe eticheta acestuia. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor eliberează gratis certificatul de perfecționare pe un termen de 36 de luni.
Distribuitorii produselor de uz fitosanitar trebuie să aibă cel puțin un specialist, posesor al certificatului menţionat, care, la comercializare, oferă clienților informații privind utilizarea, riscurile pentru sănătatea umană şi mediu, instrucţiuni de siguranţă referitoare la gestionarea riscurilor cauzate de produsele respective. Distribuitorii care nu comercializează produse de uz fitosanitar calificate ca toxice, foarte toxice, cancerigene, mutagene, neurotoxice sau toxice pentru reproducere sunt scutiți de respectarea cerinței respective. Angajaţii gospodăriei agricole, ce nemijlocit intră în contact cu produsele cu grad acut de toxicitate, trebuie să dispună de certificatul respectiv, care atestă frecventarea unui curs de instruire de minimum 20 de ore.
O altă prevedere a HG nr 42 ţine de starea tehnică a mijloacelor tehnice utilizate la aplicarea produselor de uz fitosanitar în scop profesional. Acestea se verifică cel puţin o dată până la finele anului 2023. După anul 2023, verificarea acestora se va efectua la fiecare 3 ani, cu eliberarea certificatului de inspecție.
Mijloacele tehnice noi se inspectează cel puţin o dată pe parcursul unei perioade de 5 ani după procurare. Inspectarea ulterioară a acestora se efectuează la fiecare 3 ani. Se scutesc de verificare mijloacele tehnice de aplicare manuală a produselor de uz fitosanitar sau pulverizatoarele de spate, în cazul în care autoritatea responsabilă se asigură că operatorii sunt informaţi despre necesitatea schimbării periodice a accesoriilor, despre riscurile specifice mijloacelor tehnice respective şi instruiți despre utilizarea corectă a acestora.
Amintim conducătorilor gospodăriilor agricole că persoanele ce nemijlocit utilizează produsele fitosanitare, în scopul prevenirii daunelor şi impactului negativ asupra sănătăţii, urmează să treacă, anual, controlul medical şi să obţină certificat medical, ce îi permite utilizarea produselor respective. Controlul medical este efectuat de către instituţiile medico-saniatre publice teritoriale, în baza solicitării conducătorului gospodăriei agricole, cu anexarea listei persoanelor ce urmează să utilizeze produsele de uz fitosanitar.
Persoanele ce nu dispun de certificatul de instruire şi certificatul medical nu se vor admite la lucrările cu produsele de uz fitosanitar.
   
Valeriu POPUŞOI,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Atenţionare în scopul prevenirii daunelor sănătăţii angajaţilor gospodăriilor agricole - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta