Harta site-ului
Ajutor
ATENŢIE - RISCUL APARIŢIEI PESTEI PORCINE AFRICANE
ATENŢIE - RISCUL APARIŢIEI PESTEI PORCINE AFRICANE

Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor, Vă atenţionează asupra riscului de pestă porcină africană în imediată apropiere la 60 – 100 km de la graniţa Republicii Moldova (Ucraina în localitatea Kamennoe, regiunea Odesa şi localitatea Vradievca, regiunea Nicolaev), care poate produce mari pierderi economice crescătorilor de animale.
Aducem la cunoştinţă că Pesta porcină africană este o boală infecţioasă, de origine virotică, foarte contagioasă, cu evoluţie obişnuit acută care afectează mistreţii şi porcii domestici indiferent de rasă, vârstă şi sex. 
Virusul pestei porcine africane, este foarte rezistent la factorii fizici, chimici şi biologici. Rezistă până la trei luni în unităţile de creştere a porcilor sau în terenuri contaminate, 10 săptămâni în cadavre, 18 luni în sânge păstrat la temperatura de +400 C, 6 ani în sângele conservat prin congelare, 3-6 luni în carnea sărată şi afumată. Virusul este inactivat în 60 de minute la 560 C, în 15minute la 600 C şi în 24 ore prin soda caustică.
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută, vectori biologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi), vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala, sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte, animale care au trecut prin boala şi rămân purtătoare de virus.     
Clinic se caracterizează prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii şi nervoase, asemănătoare cu cele întâlnite în pesta porcină clasică, iar anatomopatologic prin leziuni mai grave de diateză hemoragică. 
Pentru aceasta boală nu exista tratament specific şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţa al animalelor. 
În vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetăţenii trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitare veterinare, îndeosebi cei care vine în contact cu porcii domestici şi sălbatici, şi recunoaşte următoarele semne de boală: mortalitate ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt, stare febrilă cu temperatura corporală foarte ridicată (40,50 – 42,0 C), roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 - 48 de ore înaintea morţii, vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi. 

CONTACTE:
1.    Alexandru SPIRIDONOV - Şef DRSA Dubăsari - 024855280; 069184858
2.   Leonid BOTNARIUC - Şef serviciu Sănătatea şi Bunăstarea Animală - 024843149; 076780401
3.   Ştefan CERNEAN - Inspector principal  CSV Coşniţa - 024843149; 076780406
4.   Andrei VARZARI - Inspector superior  CSV Ustia - 024855450; 076780407
5.   Victoria Racu - medic veterinar de liberă practică pe s. Molovata, Marcăuţi, Holercani, Ustia - 060206154
6.   Aurelia Prodan - medic veterinar de liberă practică pe s. Oxentea - 060584469
7.   Maria Berzan - medic veterinar de liberă practică pe s. Doroţcaia, Pîrîta, Pohrebea, Coşniţa - 069708575
8.   Vera Gonza - medic veterinar de liberă practică pe s. Molovata Nouă, Cocieri, Corjova, Vasilevca, Roghi - 069026671

                                                                                   Alexandru SPIRIDONOV, Şef subdiviziune teritorială al DRSA Dubăsari                                                                  

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

ATENŢIE - RISCUL APARIŢIEI PESTEI PORCINE AFRICANE - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta