Harta site-ului
Ajutor
ATENŢIE RABIA
ATENŢIE RABIA

           În s. Ustia r-nul Dubăsari pe data de 17.07.2013,s-a înregistrat un caz de Rabie la specia feline (pisica) a cetăţencii Dancuţa Domnica. În urma simptomelor inadecvate : salivaţie abundentă, simptome de vomitare, a fost anunţată Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor Dubăsari. Cazul a fost cercetat şi se află sub control. 
Atragem atenţia cetăţenilor:
Rabia- (turbarea) boală infecţioasă gravă transmisă de animalele vertebrate la om şi este provocată de un virus ARN din familia Rhabdoviridae. Acest virus afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării) atît la animale cît şi la om. Animelele infectate cu acest virus pot răspîndi boala prin intermediul salivei, s-au contactului cu ţesutul celebral. Oamenii pot dobîndi boala în urma muşcăturilor produse atît de la animalele sălbatice cît şi de la animalele domestice.
Simptomele – animalele infectate manifestă simptome vizibile s-au tulburări de comportament. Apariţia simptomatologiei marcează un stadiu evolutiv al bolii care de cele mai multe ori este fatal. Primele simptome pot apărea într-un interval cuprins între cîteva zile şi aproape un an. Animalul care a muşcat o persoană şi se comportă ciudat poate fi infectat cu virusul rabiei. Este importantă urmărirea pe cît este posibilă a animalului respectiv pentru a putea oferi un tratament corespunzător orcărei persoane care a intrat în contact cu el.
Simptomele unui animal care poate să aibă rabie:
-Lipsa fricii de oameni mai ales la animalele sălbatice
-Atitudinea timidă la un animal de casă care era prietenos
-Nelineşte excitabilitate, agresiune s-au schimbări de comportament
-Salivare în exces
-Consumul de substanţe şi obiecte care în mod normal nu sunt comestibile
-Paralizie, care uneori poate fi unicul semn.
Dacă animalul D-stră a fost muşcat de un animal suspect, urmaţi de urgenţă procedura următoare:
-Informaţi medicul veterinar
-Izolarea animalului suspect şi ţinerea sub oservaţie 10-14 zile, dacă în acest interval de timp animalul supect nu prezintă semne clinice ale turbării, muşcătura nu prezintă nici un pericol sub acest aspect. Dacă animalul moare s-au este eutanasiat, medicul veterinar va colecta şi va transmite la laborato mostre pentru analize. În caz cînd aţi fost muşcat de un animal suspect prezentaţi-Vă imediat la medic, identificaţi cui aparţine animalul şi informaţi medicul veterinar.


Şef subdiviziune teritorială al 
Dr pentru SA Dubăsari                                                                    Alexandru Spiridonov

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

ATENŢIE RABIA - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta