Harta site-ului
Ajutor
Atenţie, RABIA!
Atenţie, RABIA!

Pe data de 12 iulie current,în s. Coşniţa, r. Dubăsari s-a înregistrat un caz de rabie la specia bovină a cetăţeanului Torpan Alexei. Despre simptomele agresive ale bovinei a fost anunţată Direcţia Sanitar-Veterinară. Cazul a fost cercetat, confirmîndu-se boala de rabie.
Atenţionăm cetăţenii:
Rabia (turbarea)- boală infecţioasă gravă, transmisă de animalele vertebrate la om şi este provocată de un virus ARN din familia Rhabdoviridae. Acest virus afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării) atît la animal, cît şi la om. Animelele infectate cu acest virus pot  răspîndi boala prin intermediul salivei, sau contactului cu ţesutul cerebral. Oamenii se pot îmbolnăvi  în urma muşcăturilor produse atît de la animalele sălbatice, cît şi de la animalele domestice.
Simptomele - animalele infectate manifestă simptome vizibile sau tulburări de comportament. Apariţia simptomatologiei marcează un stadiu evolutiv al bolii, care de cele mai multe ori este fatal. Primele simptome pot apărea la un interval cuprins între cîteva zile şi aproape un an. Animalul care a muşcat o persoană şi se comportă ciudat poate fi infectat cu virusul rabiei. Este importantă urmărirea comportamentului, pe cît de posibil este, a animalului respectiv pentru a putea oferi un tratament corespunzător orcărei persoane care a intrat în contact cu el. Simptomele la un animal care poate să aibă rabie:
-    Lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele sălbatice.
-    Atitudinea timidă la un animal de casă, care era prietenos
-    Nelineşte, excitabilitate, agresiune sau schimbări de comportament
-    Salivare în exces
-    Consumul de substanţe şi obiecte care în mod normal nu sunt comestibile
-    Paralizie, care uneori poate fi unicul semn.
Dacă animalul d-stră a fost muşcat de un animal suspect, urmaţi de urgenţă procedura următoare:
-    Informaţi medicul veterinar
-    Izolarea animalului suspect şi ţinerea sub supraveghere 10-14 zile, dacă în acest interval de timp animalul supect nu prezintă semne clinice ale turbării, muşcătura nu prezintă nici un pericol sub acest aspect. Dacă animalul moare sau este eutanasiat, medicul veterinar va colecta şi va transmite la laborator mostre pentru analize. În cazul, cînd aţi fost muşcat de un animal suspect prezentaţi-vă imediat la medic, identificaţi cui aparţine animalul şi informaţi medicul veterinar.

Alexandru Spiridonov, şef DRSV şi pentru SPOA Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Atenţie, RABIA! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta