Harta site-ului
Ajutor
Atenţie - ambrozia, un pericol foarte mare pentru sănătate
Atenţie - ambrozia, un pericol foarte mare pentru sănătate

Ambrozia(Ambrosia artemisifolia) este o specie de buruiană originară din America de Nord. Agreează clima caldă, lumina şi ploile de vară. Nu agreează copacii și vegetația deasă. Apare de la nivelul mării pînă la înălțimea de 400 m. Este o plantă anuală, perenă prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui respectiv în zonele lăsate în paragină  cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărîmăturilor pe şantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pămînt excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.
Fiind o buruiana care se răspîndeşte rapid si poartă poeticul nume de "ambrozie", a devenit inamicul public numărul 1 - pentru că provoacă rinite alergice si astm bronşic, mai ales in a doua jumătate a verii.
"Măturicea” sau "iarba de paragină", aşa cum mai este numită în popor,  invadează terenurile lăsate pîrloagă. Problema e că a aparut deja în parcurile din oraşe şi în centrele satelor noastre,  abia acum autoritaţile înţeleg cît este de periculoasă.
Spre exemplu, în ţara vecină România, de ambrozie sînt afectate mai bine de un million de hectare de terenuri.
Dacă nu se luptă cu ambrozia, mulți oameni respiră polenul nociv, se crează un pericol foarte real de a ajunge în spital. Deosebit de dăunător e polenul de ambrozie care se încadrează pe mucoasa tractului respirator, cauzînd iritații severe şi alergii,  până la atacuri de astm.
Alergia la ambrzie este atît de rezistentă, încît persoana care este victima polenului acesteia, călătorind  și în afara zonei de creştere a ambroziei în perioada de înflorire, vor fi supuse reacţiilor alergice.
Vaccinuri împotriva  polenului ambroziei nu există încă, crearea lor va fi, probabil, foarte dificilă. În plus, ambrozia eliberează uleiuri esențiale, care provoacă dureri de cap severe. Deci, într-o zi călduroasă, experții recomandă categoric să se evite locurile unde iarba aceasta creşte.
Plantele conțin 0.07-0.15% (raportat la greutatea în stare proaspătă) de substanțe amare și prin consumul lor, în laptele vacilor  apare miros neplăcut și gust. Siloz cu conţinut de ambrozie animalele mănîncă prost și fără tragere de inimă.
Dauna ambroziei în zonele de răspîndire este deosebit de mare. Aceasta cauzează un prejudiciu biologic și tehnologic pentru mediu, agricultură. Dezvoltarea unui sistem puternic de masă și rădăcini aeriene, inhibă puternic  plantele de cultură.
Este stabilit că la creşterea a 1 kg de masă proprie uscată, ambrozia consumă 948 kg de apă, de 2 ori mai mult decît necesarul pentru culturile cerealiere, în plus, extrage din sol 15.5 kg azot şi 1.5 kg de fosfor.
În plus, în afară  uscării și epuizării solurilor, umbrele ambroziei acoperă  lumina soarelui, ceea ce duce la o reducere dramatică sau chiar pierderea totală a culturilor. Îmburuienirea cîmpurilor  de ambrozie scade din performanțele  maşinilor agricole, reduc calitatea muncii, fac  recoltarea dificilă. 
Ambrozia este periculoasă pentru sănătatea umană. În timpul înfloririi, se produce o mulțime de polen,  inhalarea repetată  provoacă boli alergice cu următoarele simptome: febră, lăcrimare, conjunctivită, vedere incetosata, în cazuri severe - edem al plamînilor.
Pentru prima dată, rolul ambroziei în apariția bolilor din Statele Unite s-a stabilit în urmă cu mai mult de 100 de ani. Numai în această țară suferă anual de polinoza ambroziei  7-12 milioane oameni. Observațiile făcute în fosta Uniune Sovietică au arătat că în zonele de răspîndire mare a ambroziei sufereau de această boală 2-10 de pacienţi  la 1000 de locuitori. Conform unor studii, cea mai afectată țară din Europa este Ungaria, unde 58-60% din oameni sînt sensibili la polenul de ambrozie. În Germania 14% din populație e sensibilă la polenul de ambrozie, în Olanda 15%, iar în Danemarca 20%.
S-a constatat că oamenii încep să se îmbolnăvească, în cazul în care nivelul de saturație a aerului cu polen de ambrozie este de cel puțin 20 de granule de polen pe 1 cm3. Un total de 0,1 m2 în perioada de înflorire produce 8 miliarde de granule de polen. În Statele Unite acest tip de plante produсe aproximativ 1 milion de tone de polen, și este cunoscut faptul că numai un gram conține 90 de milioane de granule de polen.
Caracteristica dominantă a bolii este o inflamatie alergica a ochilor şi a nasului. Persoana  simte o mîncărime la nivelul nasului, există accese de stranut. Aceste semne precoce pot provoca simptome mai severe (febra, rinită, konjunktivită, astm bronșic).
Astfel, daca sînteţi  alergic la polen, suferiţi de astm bronşic sau aveţi probleme cu glanda teroidă, staţi cît mai departe de această plantă periculoasă. Persoanele sensibile ar trebui să iasă rar din casă, iar la intoarcere să-şi scuture bine hainele.
În multe ţări europene, în Rusia, lupta cu ambrozia şi impactul acesteia asupra sănătăţii populaţiei este declarată la nivel de politică de stat, unde se alocă surse financiare considerabile, dar şi se aplică amenzi considerabile persoanelor care admit răspîndirea acesteia. 
În contextul luptei cu această plantă periculoasă, problema dată a fost discutată de mai multe ori de către autorităţile raionului Dubăsari, la şedinţele Comisiei sănătate publică, Comisiei pentru controlul autorizării folosirii produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi, în cadrul căreia s-a ridicat problema aceasta şi s-au înaintat unele propuneri de eficientizare a acţiunilor de mai departe, s-a emis dispoziţia preşedintelui raionului Dubăsari, dl Gr. Policinschi nr 133-n din 5 august 2013, cu privire la instituirea unui grup de lucru pentru analiza situaţiei din localităţile raionului şi  monitorizarea acţiunilor întreprinse pentru lichidarea ambroziei şi consecinţelor acesteia.  Conform dispoziţiei nominalizate grupul de lucru va elabora în cel mai scurt timp, un plan de acţiuni pentru nimicirea ambroziei, va monitoriza realizarea acestui plan şi va informa populaţia din raion cu privire la pericolul ambroziei şi măsurile întreprinse în acest sens.  Totodată, se recomandă autorităţilor publice locale de nivelul I instituirea grupurilor de lucru, care vor organiza de comun acord cu agenţii economici din teritoriu, conducătorii de organizaţii şi instituţii publice, societatea în întregime, acţiuni de lichidare a ambroziei.

Valeriu Popuşoi
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Atenţie - ambrozia, un pericol foarte mare pentru sănătate - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta