Harta site-ului
Ajutor
Atelier de lucru pentru părinți ,,Pedeapsa și greșelile părinților în educația copiilor”
Atelier de lucru pentru părinți ,,Pedeapsa și greșelile părinților în educația copiilor”

,,Așa cum bazinul se umple cu apă, focul se aprinde cu foc și sufletul omului se modelează datorită sufletului unui alt om”.
Importanța educației corecte desfășurate  de către părinți,  în creșterea și dezvoltarea copilului precum și o educație multilaterală a copiilor, pregătirea lor pentru viață, constituie sarcina  principală  pe care o realizează societatea  împreună cu familia. Faptul  că, părinții sunt primii educatori și învățători ai copilului având rolul cel mai important în formarea personalității, a fost premisa pentru specialiștii Serviciului de asistență psihopedagogică de a iniția și organiza la data de 26.11.2018 o activitate de școlarizare a părinților.
Evenimentul dat, face parte din planul de acțiuni deșfășurat în cadrul proiectului ,,O mână intinsă pentru o viață schimbată”, realizat prin intermediului programului de granturi mici în cadrul proiectului ,,Dezvoltarea  serviciilor sociale în R. Moldova 2017-2018”, de către  Caritas, Cehia  în parteneriat  cu People  in Need, Moldova cu suportul financiar al Agenției Cehe de Dezvoltare.
Procesul de educație are un caracter complex, multiaspectual și îndelungat, care formează personalități întregi și nu anumite calități și trăsături de caracter. Părinții cunoscând și înțelegând  scopurile și sarcinile educației, întâmpină  dificultăți  la realizarea lor în practică. Este subapreciat rolul educativ al activității independente a copilului precum și contactul plin de conținut  dintre părinți și copii. Lipsește  unitatea  de cerințe față de copil din partea  tuturor membrilor maturi ai familiei. Astfel am propus de realizat în cadrul acestei intâlniri câteva obiective importante, consolidate prin diverse metode și strategii: identificarea tipurilor de pedepse și impactul lor în educația copilului; valorificarea în viața de zi cu zi a tehnicilor antrenate în cadrul ședinței; precizarea strategiilor educaționale incorecte și consecințele imediate și de perspectivă ale acestora; importanța educației corecte desfășurate de către părinți în creșterea și dezvoltarea copilului.
 Activitățile propuse părinților i-au ajutat: să definească noțiunea de pedeapsă, să descopere ce pedepse dau rezultate, să conștientizeze cum și când trebuie pedepsit copilul manifestând flexibilitate și toleranță, să recunoască strategiile educaționale greșite, să analizeze greșelile și consecințele acestora.
La sfârșitul activității, părinții au menționat că, au descoperit multe lucruri interesante, noi, binevenite pentru a schimba atitudinea, comportamentul lor, au concluzionat importanța acordării timpului necesar pentru a comunica mai mult cu copilul, a deveni mai răbdători și atenți față de diferite trăiri emoționale ale copiilor.
A. S. Macarenco nota: Fundamentul educației se pune  până la 5 ani și ceea ce s-a făcut  până la această vârstă constituie aproape 90 la sută din întregul proces educativ, iar mai apoi educația omului doar continuă, pentru că în linii generale se începe culesul roadei a ceea ce ați semănat, deoarece florile pe care le-ați îngrijit  au fost sădite până la 5 ani.
 
                                               Tatiana LUNGU,  șef Serviciul de asistență psihopedagogică
 
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Atelier de lucru pentru părinți ,,Pedeapsa și greșelile părinților în educația copiilor” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta