Harta site-ului
Ajutor
Atelier de lucru în vederea implementării noului mecanism al desemnării procentuale ,,Legea 2%”
Atelier de lucru în vederea implementării noului mecanism al desemnării procentuale ,,Legea 2%”

Mecanismul de desemnare procentuală numit şi mecanismul 2% este o modalitate indirectă prin care statul susţine financiar activitatea organizaţiilor necomerciale şi al cultelor.
Pe data de 26 ianuarie curent reprezentanţii secţiilor, direcţiilor din cadrul Consiliului raional, Centrului de sănătate Dubăsari, directori ai instituţiilor de învăţământ, inspectoratului fiscal de stat şi ai Serviciului de asistenţă psihopedagogică au participat la un atelier de lucru cu privire la informarea inspectorilor fiscali, reprezentanţilor APL, organizaţiilor societăţii civile, în vederea implementării noului mecanism al desemnării procentuale şi aplicării acestuia. Moderatorii activităţii date au fost dnele Natalia Dumitraşco şi Ala Ianenco, reprezentanţi ai AO ,,Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin”.
De asemenea, în cadrul şedinţei date Consiliul raional, în persoana dnei Maria JIMBEI, vicepreşedintele raionului a semnat Memorandumul de colaborare în prelungire (până în 2020) şi AO ,,Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin”, reprezentată de dna Vera Stahi.
Dna Vicepreşedinte în cuvântul său de salut  a menţionat importanţa AO,,Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin”, continuitatea relaţiilor de colaborare şi aportul adus în organizarea şi desfăşurarea educaţiei incluzionale. De asemenea, dna Jimbei a menţionat că, cu implicarea Asociaţiei date a fost instituit Centrul de zi din s. Oxentea.
Dna Stahi, coordonator în cadrul AO,,Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin”, a menţionat importanţa colaborării ,,cei din Consiliul raional Dubăsari sunt mai receptivi şi punctuali, suntem ca într-o familie. Gestul care îl face CR Dubăsari este unul pe care poţi să mizezi, sprijin moral de care ai nevoie”.
Spotul informativ vizavi de Legea 2% a fost oferit de către dna Aliona Ţurcanu, jurist de profesie.
Începând cu 1 ianuarie curent, a intrat în vigoare ,,Legea 2%” ce prevede că, contribuabilii persoane fizice vor putea direcţiona 2% din impozitul lor pe venit calculat, pentru anul precedent, la alegere, către o organizaţie necomercială sau un cult religios.
Această lege oferă oportunitate asociaţiilor obşteşti, fundaţiilor, instituţiilor private, cultelor religioase de a-şi valorifica 2% pentru a forma un capital al său.
Una din condiţiile principale pe care trebuie să le îndeplinească instituţiile este de a se înregistra prin Cerere la Ministerul Justiţiei ca să capete statut de subiecţi ai desemnării procentuale şi să desfăşoare activităţi de utilitate publică. Activitatea de utilitate publică prevede orice activitate desfăşurată în interes general sau în interesul unor colectivităţi locale, care contribuie nemijlocit la dezvoltarea sau susţinerea unor domenii precum educaţia, instruirea persoanelor, difuzarea şi acumularea de cunoştinţe, cultura şi arta, ocrotirea sănătăţii, apărării şi promovării drepturilor omului etc.
Pentru a contribui direct la dezvoltarea comunităţii prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale, persoana fizică va indica codul fiscal al beneficiarului într-o rubrică specială din declaraţia sa cu privire la impozitul pe venit (forma CET15), iar Serviciul Fiscal de Stat, până la 30 septembrie a anului în care a fost depusă declaraţia, va calcula sumele care trebuie să fie redirecţionate fiecărui beneficiar în parte.
Organizaţiile neguvernamentale care pot fi subiecţi ai desemnării procentuale, lista acestora poate fi vizualizată pe www.justice.gov.md
Marina LUPAŞCO, Secţia informare, transparenţă şi relaţii cu publicul
 
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Atelier de lucru în vederea implementării noului mecanism al desemnării procentuale ,,Legea 2%” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta