Harta site-ului
Ajutor
ARĂTURA DE TOAMNĂ – SUCCESUL UNEI BUNE ROADE
ARĂTURA DE TOAMNĂ – SUCCESUL UNEI BUNE ROADE

 Anul 2012 a fost un an dificil şi să înţelegem, că din sol, nu doar trebuie să luăm, dar şi să întroducem, să-l prelucrăm la timp. În condiţiile toamnei anului 2012, producătorii agricoli au  aşteptat o ploaie bună, după care au început  prelucrarea pămîntului. Sarcina majoră pentru agricultorii din raion a fost finisarea arăturii de zăble  pînă la sfărşitul lunii noiembrie, către ziua lucrătorului din sectorul agroalimentar. Agricultorii afirmă, că nu prea au motive de bucurie de ziua lor, că  seceta  din anul acesta a cauzat multe pierderi în agricultură. În asemenea condiţii, statul a alocat doar 38,0 milioane lei pe republică, pentru a-i susţine pe agricultori la compensarea  cheltuielilor suportate la semănatul grîului de toamnă, din care 737,674 lei pentru r. Dubasari încă nu sunt achitate.

    La momentul de faţă,  pe raion, din suprafaţa preconizată pentru arătură de 8950 ha este arată 7401ha,  sau  83%. Au finalizat arătura de zăble  practic toate gospodăriile agricole şi gospodăriile ţărăneşti, cu excepţia a 124 ha livadă, care sunt în proces de defrişare în primăriile Doroţcaia şi Cocieri, însă mai rămîn şi  terenurile neprelucrate de mai mulţi ani, care sunt prezentate pe următoarele primării:

1.      Pr. Ustia-430ha;

2.      Pr. Holercani-227ha; 

3.      Pr. Doroţcaia-450ha; 

4.      Pr. Coşniţa-180ha; 

5.      Pr. Pîrîta-114ha;

6.      Pr. Marcăuţi-2ha;

7.      Pr. Molovata-2ha;

8.      Pr. Oxentea-7ha;

9.      Pr. Cocieri-137ha, total terenuri neprelucrate1549ha,

inclusiv după traseul Rîbniţa-Dubăsari-Tiraspol:

1.      Pr. Coşniţa – 180ha

2.      Pr. Pîrîta – 114ha

3.      Pr. Doroţcaia – 450ha, total terenuri neprelucrate după traseu 744ha.

Concomitent cu cele menţionate, în raion este stringentă problema, stopată de ani de zile din mai multe motive, adică  defrişarea plantaţiilor multianuale neproductive. În raion 34 la sută din livezi ar trebui să fie defrişate, ele sunt bătrâne, sau au un randament de producere foarte scăzut şi de aceea ele sunt casate, conform HG RM nr 264 din 10 martie 2008. Necesită  defrişare plantaţiile multianuale în următoarele primării:

1.      Pr. Doroţcaia – 94ha;

2.      Pr. Cocieri – 180ha;

3.      Pr. Ustia – 56ha;

4.      Pr. Holercani – 44ha;

5.      Pr. Marcăuţi – 24ha, total pentru defrişare 398ha.

     Ce priveşte  plantaţiile pomicole,  potrivit specialiștilor din  sectorul de producere a  fructelor din raion, segmentul dat necesită o strategie de dezvoltare durabilă. Producătorii din ramura dată au analizat rezultatele pe care le-au obţinut în anul curent și au punctat problemele, cu care se confruntă: preţul mare la motorină, impozitele mari şi creditele prea scumpe. 
    Consider, că producătorii agricoli ar trebui să conlucreze mai strâns, ar trebui să se asocieze pentru relizarea producţiei, inclusiv  accesarea pieţelor externe. Un viitor previzibil şi de succes pentru investiţiile noastre în livezi, frigidere şi linii de sortare poate fi asigurat numai atunci când producătorii de fructe, împreună cu instituţiile statului, vor fi capabili să ofere consumatorului fie local, fie extern certitudinea că fructele moldoveneşti sunt gustoase, sănătoase şi inofensive din punct de vedere ecologic, aceasta este afirmaţia multor agenţi economici din raion, care vor să  extindă suprafeţele livezilor în  următorii ani.

Specialist principal DAC

T. Bulat

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

ARĂTURA DE TOAMNĂ – SUCCESUL UNEI BUNE ROADE - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta