Harta site-ului
Ajutor
Aprovizionarea instituțiilor publice cu fructe și legume proaspete
Aprovizionarea instituțiilor publice cu fructe și legume proaspete

În scopul implementării eficiente a politicii statului în domeniul siguranței și calității produselor alimentare și atingerii unui înalt nivel de protecție a intereselor consumatorilor, DRSA Dubăsari intervine cu următoarea recomandare:
Având în vedere modificările la Hotărârea Guvernului nr. 929 din 31.12.2009 cu privire la aprobarea „Cerințelor de calitate și comercializare pentru fructe și legume proaspete” aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 198 din 27.03.2017 pentru modificare și completarea Hotărârii Guvernului nr.929 din 31.12.2009, DRSA  recomandă aplicarea prevederilor respectivei Hotărâri a Guvernului la organizarea licitațiilor publice în scopul aprovizionării instituțiilor din subordine: de învățământ primar, gimnazial, liceal, preșcolar și altor instituții pentru copii, aziluri pentru bătrâini, cantine sociale, unități militare, penitenciare, complexe turistice, instituții medico-sanitare și altor unități de alimentație publică similare cu fructe și legume proaspete conforme sub aspectul trasabilității, siguranței și calității.
      La plasarea pe piaţă, fructele şi legumele proaspete trebuie să fie însoţite de certificatul de inofensivitate, eliberat conform Legii nr. 119-XV din 22 aprilie 2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi.
     Ambalarea, transportarea şi depozitarea produselor se face în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 1279 din 17 noiembrie 2008 „Cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Ambalarea, transportarea şi depozitarea fructelor, legumelor şi ciupercilor proaspete”.
     Etichetarea produselor trebuie să respecte prevederile prezentei Reglementări tehnice, Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare, Legii nr. 105-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor şi Hotărârii Guvernului nr. 996 din 20 august 2003 „Despre aprobarea Normelor privind etichetarea produselor alimentare şi Normelor privind etichetarea produselor chimice de menaj”. 
Pentru fructele  şi legumele  proaspete care nu au cerinţe specifice de comercializare în limita toleranţelor admise, produsele trebuie să fie:
    - întregi; 
    - sănătoase (se exclud produsele atinse de putregai sau cu alterări, din cauza cărora devin improprii pentru consum);
    - curate, practic fără materii străine vizibile;
    - fără boli;
    - fără deteriorări cauzate de boli care afectează pulpa;
    - fără umezeală externă anormală;
    - fără miros şi/sau gust străin.
Starea produselor trebuie să le permită:
    - să reziste la transport şi la manipulare;
    - să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinaţie.
Produsele trebuie să fie suficient de dezvoltate, dar nu prea dezvoltate, fructele trebuie să fie satisfăcător de coapte. Prezenţa în fiecare lot a produselor care nu îndeplinesc cerinţele minime de calitate este permisă în limita unei toleranţe de 10% din numărul sau greutatea produselor, cu excepţia fructelor atinse de putregai sau cu alterări din cauza cărora devin improprii pentru consum. În cadrul acestei toleranţe, proporţia produselor alterate trebuie să fie de maximum 2% din total.
 
Alexandru SPIRIDONOV, 
Șef subdiviziune teritotială al

DRSA Dubasari      
 
                                                                           

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Aprovizionarea instituțiilor publice cu fructe și legume proaspete - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta