Harta site-ului
Ajutor
Apa-i rece, dar îi sfântă ... de Bobotează pentru locuitorii satului Pîrîta
Apa-i rece, dar îi sfântă ... de Bobotează pentru locuitorii satului Pîrîta

Creștinii ortodocşi de stil vechi au sărbătorit Botezul lui Isus Hristos sau Boboteaza. Aceasta este una dintre cele 12 sărbători importante pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice.
În  ziua de 19 ianuarie, creștinii  din satul Pîrîta au mers la biserica din sat cu hramul " Sfînţii Arhangeli Mihail şi Gavriil",  unde s-a oficializat liturghia, iar apoi preotul Rodion a sfințit  toate apele. 
"Această sărbătoare vine să amintească despre botezul fiului lui Dumnezeu. Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se botează în Iordan de către Ioan, Spiritul Sfânt se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer Îl declară ca fiind Fiul său” ne-a mărturisit parohul bisericii din s. Pîrîta.
 Tradiția spune că Agheasma Mare, făcută în ziua de Bobotează are puteri miraculoase, ea se păstrează vreme îndelungată fără să-și schimbe gustul.  Preoții recomandă credincioşilor să păstreze agheasma la loc de cinste şi să guste din ea pe nemîncate, în zilele de ajunare şi de post sau cu ocazia sărbătorilor   mari.
Apoi a urmat tradiţionala scăldătoare. De aproape  şase ani locuitorii s. Pîrîta vin, de Bobotează, să se scalde în apa rece a rîului Nistru. Nici ploaia din acest an nu i-a facut să renunţe la tradiţie. Ca de obicei, cel care a dat startul a fost parohul satului Rodion, cei doi fii ai săi şi apoi au urmat ceilalţi credincioşi. Preotu Rodion ne-a povestit că în trecut localnicii chiar de Bobotează îşi botezau pruncii, nici într-un caz mai devreme s-au mai tărziu. "Însă acum cu  prigoana  bisericii ortodoxe s-au mai pierdut din unele tradiţii, dar noi, cei adunaţi pe malul Nistrului vrem să o readucem” a spus părintele Rodion. Anul acesta credincioşii s-au scăldat sub podul de la Vadul lui Vodă, acolo unde un a în urmă a fost împuşcat tînărul din satul Pîrîta, Vadim Pisari, astfel cinstindui memoria.
Cei care n-au îndrăznit să se aventureze într-o bălăceală glacială, i-au supravegheat pe curajoşi să nu trişeze. Potrivit tradiţiei locale, aceştia trebuie să se scufunde de trei ori în apa, după care să sarute sfînta cruce.  
Natalia Ivanov, redactor şef


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Apa-i rece, dar îi sfântă ... de Bobotează pentru locuitorii satului Pîrîta - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta