Harta site-ului
Ajutor
Apa este viață
Apa este viață

La doar o săptămână de la Sfânta sărbătoare de Duminica Mare, la Vasilievca se petrece iarbă verde, o sărbătoare moștenită de la străbuni. E ziua când se scot frunzarii și se stropesc cu apă. Tot în acea zi gospodarii din sat se mobilizează și curăță fântânile din localitate, lucru care durează deseori câteva zile.
De obicei, până la iarbă verde, care anul acesta va fi marcată pe 12 iunie, toate fântânile din sat sunt renovate și vopsite grație contribuției locatarilor din sat.
Gospodinele de cu zori se pun pe treabă. Coc hulubași, pâinea tradițională, dată de pomană în ziua respectivă și pregătesc cele mai alese bucate pentru a-și servi rudele și vecinii pomenindu-i pe cei răposați.
Spre seară când bărbații termină lucrul, lângă fântâni se organizează, pe iarba proaspăt cosită, o masă de pomenire închinată fântânarilor și rudelor plecate în lumea celor drepți. Pomenele sunt compuse din hulubașii tradiționali, dulciuri, fructe și usturoi verde.
Fiecare nevastă vine cu cele mai alese bucate și toți împreună cu copiii, fredonând cântece, povestesc diferite istorii din viață, petrecând până seara târziu.
Ludmila BOLGARI,
Administrator în s.Vasilievca  

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Apa este viață - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta