Harta site-ului
Ajutor
Ajutorul social - un sprijin pentru cei în dificultate!!!
Ajutorul social - un sprijin pentru cei în dificultate!!!

Ajutorul social este un ajutor financiar, plătit în fiecare lună familiilor care se află într-o situație de mare dificultate: ați pierdut locul de muncă, nu aveți deloc venituri sau nu sunt suficiente pentru îngrijirea membrilor familiei. 
Acest ajutor financiar permite garantarea unui venit minim pentru fiecare familie vulnerabilă, pentru că este acordat luînd în considerare numărul de persoane care trăiesc împreună în aceeași gospodărie și au un buget comun.
Atenție, trebuie respectată o condiție importantă din Legea ajutorului social. Dacă sunteți apt de muncă și nu aveți un loc de muncă, trebuie să vă înscrieți la Agenția Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă în calitate de șomer. Pentru a demonstra că sunteți în căutarea unui loc de muncă, trebuie să vă prezentați lunar la agenție și să  nu refuzați un loc de muncă sau un program de formare profesională pe care agenția vi-l oferă în acord cu competențele dumneavoastră.
Scopul final al ajutorului social este de a ajuta toate persoanele, mai ales cele apte de muncă de a se integra în societate și de a găsi un loc de muncă. Acest drept social este complex, întrucît el nu trebuie să stimuleze pasivitatea, renunțarea la a mai căuta un loc de muncă  sau ascunderea veniturilor. Prin această lege, persoana este monitorizată să accepte programele de formare profesională sau locul de muncă ce i se oferă. Este complex și pentru că legea oferă acces la asistența medicală gratuită tuturor acestor persoane acceptate și membrilor familiei lor. La moment beneficiază de polițe de asigurare medicală obligatorie cca 1200 de persoane, familiile cărora sunt încadrate în sistemul de ajutor social. De la începutul anului 2014 s-au alocat din bugetul de Stat: ajutor social în sumă de 1 258 249 lei și ajutor pentru perioada rece a anului 376 500 lei.
Bineînțeles că nu este vorba de a ajuta toate aceste persoane fară a controla realitatea situației lor. Acest ajutor financiar este temporar (acordat pe o perioadă de maximum șase luni, iar apoi dreptul se redeschide dacă persoana sau familia depune un nou dosar). De aceea, cooperăm cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și cu Casa Națională pentru Asigurări Sociale pentru a obține date despre persoanele șomere și beneficiare de alocații de șomaj sau care refuză un program de formare profesională sau un loc de muncă oferit de această agenție și pentru a putea verifica în baza de date a acestora corectitudinea prestațiilor sociale declarate – alocațiile de șomaj, pensiile, toate celelalte alocații și compensații plătite din bugetul Statului.
Ajutorul financiar plătit lunar este diferența dintre venitul minim fixat prin lege și totalul veniturilor de care dispune familia. Nu se ia în considerare orice plată unică sub forma de ajutor financiar plătit de Stat sau de autoritațile locale: ajutor material, ajutor de deces, ajutor pentru calamități, alte ajutoare de urgență sau alocații care se acordă o singură dată. 
Ajutorul social te ajută, numai dacă tu te ajuți pe tine!

Zinaida STASEV -  specialist principal pentru administrarea ajutorului social,

Direcția  asistență socială

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ajutorul social - un sprijin pentru cei în dificultate!!! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta