Harta site-ului
Ajutor
Ajutorul Social: probleme şi beneficii
Ajutorul Social: probleme şi beneficii

Programul de transfer a prestaţiilor financiare numit Ajutor Social, a suferit în ultima perioadă transformări profunde, căutând în acelaşi timp să ofere o îmbunătăţire constantă.
Unul din cele mai importante obiective ale programului de Ajutor Social este să fie mai eficient din punct de vedere al costurilor, însemnând că o mai bună direcţionare a resurselor către cei mai nevoiaşi oameni şi o determinare mai corespunzătoare a sumelor transferate de plăţi lunare va spori rezultatele.
Efectul major al sistemului trebuie sa fie măsurat prin gradul de ţintire a celor mai sărace gospodării din ţară. Un studiu arată că această prestaţie este cea mai eficientă în combaterea sărăciei, 62% din beneficiari se plasează în categoria celor mai defavorizaţi, de cele mai multe ori se întîlnesc familii tinere cu mulţi copii. Calculele efectuate în cadrul acestui studiu arată că 85% din banii alocaţi prin ajutorul social merg la cele mai sărace gospodării.
Ajutorul Social are efecte pozitive asupra a aproximativ jumătate din gospodăriile eligibile, beneficiarii utilizează banii primiţi pentru crearea condiţiilor decente de trai, îşi permit procurarea unor bunuri şi a produselor alimentare. Însă, această prestaţie are şi unele efecte negative deoarece, persoanele aflate în situaţii de dificultate sunt mai puţin informaţi despre prevederile Legii cu privire la Ajutorul Social şi astfel gradul de solicitare a acestora este mai redus, alţii cheltuiesc banii primiţi din partea statului pentru băuturi alcoolice, ţigări, neavînd grijă de copii lăsîndu-i să trăiască în condiţii mizere. Cea mai gravă problemă este însă, că beneficiarii devin dependeţi de această prestaţie şi aşteapă doar ajutor din partea Statului, refuză să-şi caute un post de muncă. Cu cît perioada de acordare a ajutorului social este mai mare cu atît benefiarii de ajutor social devin mai dependenţi şi nu doresc să contribuie cu nimic pentru a ieşi din impas.
În raionul Dubăsari în primul simestru a anului 2012, avem 353 de beneficiari de Ajutor Social, comparativ cu aceea-şi perioadă anului trecut sunt cu aproximativ 100 de beneficiari mai mulţi. Aceste rezultate reflectă situaţia de dependenţă a beneficiarilor de ajutor social. Deci efectele ajutorului social depind de perioada de acordare a acestei prestaţii.

Zinaida Stasev,
Specialist principal în administrarea Ajutorului Social.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ajutorul Social: probleme şi beneficii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta