Harta site-ului
Ajutor
Ajutor din occident pentru irigare
Ajutor din occident pentru irigare

Reforma sectorului de irigare

Miercuri, 30 martie, anul curent, la ora 10.00, în incinta Casei de Cultură din comuna Coşniţa a avut loc şedinţă de instruire „Reforma sectorului de irigare” (RSI), cu localnicii beneficiari ai satului. Reforma vine din cadrul Proiectului Tranziţia la Agricultura Performantă a programului COMPACT – Irigarea aduce bunăstare! Aceasta prevede activităţi orientate spre crearea cadrului legislativ şi instituţional, pentru a asigura durabilitatea sectorului de irigare. Scopul şedinţei a fost informarea şi determinarea localnicilor de a participa la formarea Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI). Activităţile în cadrul RSI vor fi implementate de către un grup de companii internaţionale sub conducerea Euroconsult Mott McDonald, partenerul local de bază fiind Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală (ACSA).

Comuna Coşniţa, împreună cu alte peste 20 de localităţi din R. Moldova vor beneficia de un ajutor din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, oferit în cadrul programului COMPACT, pentru reabilitarea sistemului centralizat de irigare. Asociaţia este o organizaţie necomercială creată de către persoane fizice şi juridice, care deţin sau arendează teren agricol în aria de deservire a unui sistem de irigare şi care utilizează în activitatea lor apă pentru irigare. Desfăşurarea activităţii sale fiind în mod liber şi nici o instituţie nu poate interveni. Membru al AUAI poate fi orice proprietar sau persoană care arendează un teren agricol din aria de deservire a sistemului de irigare, indiferent dacă este persoană fizică sau juridică. În conformitate cu noua legislaţie, sistemele centralizate de irigare vor fi transmise în administrarea Asociaţiilor de Apă pentru exploatare şi întreţinere.

Programul COMPACT este prevăzut pentru o perioadă de 5 ani şi este implementat în R. Moldova de către instituţia publică „Fondul Provocările Mileniului”, în conformitate cu acordul semnat între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului. Compactul a intrat în vigoare în septembrie 2010, iar Moldova a trecut cu brio primul examen asigurînd demararea acestui program.


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ajutor din occident pentru irigare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta