Harta site-ului
Ajutor
"Aho-aho, răsună Nistrul" la Molovata Nouă
"Aho-aho, răsună Nistrul" la Molovata Nouă

La 26 decembrie 2010  în localitatea Molovata Nouă s-a desfăşurat Festivalul-Concurs raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Aho-aho, răsună Nistrul” ediţia 2010. 

La eveniment au participat 12 ansambluri folclorice care au venit în scenă cu colinde inedite, ce s-au perindat din neam în neam,  urături,  umblatul cu Steaua, Semănatul, Pluguşorul, Capra, Buhaiul şi nu a fost de nelipsit nici  sceneta dedicată sărbătorilor de iarnă, care îl  aduc în vizor pe micuţul Isus, născut în ieslea sărăcăcioasă, alături de Iosif şi Maria. Colectivele au avut o prestaţie uimitoare în scenă şi au bucurat publicul cu vestimentaţia tradiţională, măştile năstruşnice şi instrumentele care redau un efect zgomotos, astfel, vestind magia sărbătorilor de iarnă. Ne bucură mult faptul, că ansamblurile folclorice, din an în an, atestă rezultate prodigioase. Organizatorii au pus în scenă istorioara a doi bunei care întîmpină seara crăciunului alături de cei doi nepoţei, familia este în aşteptarea colindătorilor, care rînd pe rînd intră în casa acestora, pentru a vesti Naşterea lui Isus. Prezentatorii au înscenat obiceiurile de care ţin cont toţi gospodarii de la ţară în ajunul Crăciunului: coacerea stolnicului şi a colăceilor, întîmpinarea creştinilor şi supersiţiile care nu se lasă nicidecum uitate în seara magică, iar  ansamblurile folclorice şi-au asumat imediat  rolul de oaspete şi au colindat, au urat,  au semănat gazda cum ştiu cel mai bine s-o facă. La sfîrşitul Festivalului-Concurs, participanţii au fost premiaţi cu diplome şi cadouri. Premiul mare a fost obţinut de către ansamblul folcloric „Nistrenii” din localitatea Doroţcaia, Gazda evenimentului, ansamblul folcloric „Sălcioara” din Molovata Nouă a fost desemnat cu premiul special pentru o prestaţie scenică personalizată, pe locul I  s-a situat ansamblul folcloric „Stejărelul” din satul Pîrîta, locul II a fost obţinut de către ansamblul „ Cociereanca” din localitatea Cocieri, iar pe locul III s-a  plasat colectivul „Plai Nistrean” din satul Holercani. Celelate colective din: Roghi, Oxentea, Molovata, Marcăuţi, Corjova, Dubăsari şi Ustia au fost desemnate cu diplome de participare, dulciuri şi daruri. Manifestaţia s-a dovedit a fi una reuşită în care obiceiurile de iarnă, spiritul sărbătorilor de crăciun, talentul deosebit al fiecărui colectiv în parte şi voia bună au dat o notă magnifică acestui festival, care din an în an descoperă noi talente şi numai datorită acestui Festival obiceiurile transmise din moşi-strămoşi nu vor fi date uitării. Secţia Cultură aduce sincere mulţumiri  dlui Grigore Policinschi, preşedintele raionului Dubăsari, pentru ambiţia şi devotamentul de care dă dovadă la făurirea lucrurilor frumoase, ca  un adevărat promotor al culturii. Totodată, vrem  să-i mulţumim dnei Maria Jimbei, vicepreşedintele de raion, dlui Valeriu Berzan, secretarul Consiliului raional, datorită cărora Festivalul „Aho-aho, răsună Nistrul” există şi va exista în continuare.

 Aducem mulţumire DGÎTS pentru un parteneriat reuşit. Secţia Cultură aduce gratitudinea dlui Valeriu Sandul, primar de Molovata Nouă şi întregii echipe de la casa de cultură, datorită cărora am avut parte de o scenă  ca-n poveşti, o sală luminoasă şi primitoare şi un public încîntător. Vrem să îndemnăm toţi participanţii la Festival să meargă din casă în casă cu colinda şi urăturile. Dragii noştri, nu vă rezumaţi doar la un concurs, vestiţi-l pe Isus aşa cum o făceau părinţii şi buneii noştri, din casă-n casă, de pe-o ulicioară pe alta se zăreau cete de colindători şi aşa să fie...

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

"Aho-aho, răsună Nistrul" la Molovata Nouă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta