Harta site-ului
Ajutor
Agricultorii din raion sunt gata pentru recoltarea spicoaselor
Agricultorii din raion sunt gata pentru recoltarea spicoaselor

Privind lanurile de grâne, care se întind pe câmpurile satelor noastre, nu putem să nu ne bucurăm de asemenea bogăţie. Necătând la roada bogată care se aşteaptă anul acesta, totuşi rezultatul muncii, demarate în toamna trecută, se va putea de evaluat doar atunci când vom vedea grânele în hambare. 
Pentru o evaluare prealabilă a roadei de grâu şi orz, tradiţional, până la demararea campaniei de recoltare, specialiştii Direcţiei agricultură şi cadastru şi colaboratorii Secţiei situaţii excepţionale Dubăsari, conform planului aprobat anterior, efectuează vizite în teritoriu, cu scopul determinării stării culturilor preconizate pentru recoltat şi monitorizează pregătirea tehnicii agricole care va fi antrenată la seceriş.
în perioada 18-20 iunie curent au fost efectuate asemenea vizite pe câmpurile satelor din raion, amplasate pe malul drept şi stâng al râului Nistru. Majoritatea gospodăriilor agricole, cât şi agricultorii individuali sunt gata pentru a strânge roada de pe dealuri. Muncitorii din gospodăriile agricole şi mecaniazatorii repară combinele, tractoarele, pregătesc depozitele pentru recoltarea şi depozitare cerealelor.
Suprafeţele ocupate cu spicoase, anul acesta sunt în creştere faţă de anul precedent, datorită accesului la terenurile amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, avem de treierat în total 4 653 ha.
Conform evaluărilor prealabile, roada de grâu se aşteaptă mai înaltă faţă de anul precedent, variind de la o gospodărie la alta, între 25 centnere şi 40 centnere la hectar, unele gospodării având şi câmpuri aparte, la care roada ar trebui să depăşească volumul de 40 centnere la hectar, orzul se aşteaptă între 25-35 centnere la hectar.
 Din spusele conducătorilor şi mecanizatorilor începând cu luna iulie în majoritatea gospodăriilor agricole din raion va demara campania “Seceriş-2019”.
Sperăm că ploile abundente din ultima perioadă nu vor afecta procesul de recoltare, iar gospodarii vor reuşi să strângă roada în termen, să ţină cont de anumite recomandări, pentru a asigura buna desfășurare a campaniei de recoltare, a reduce pierderile și a evita riscul apariției situaţiilor excepţionale, ceea ce va da un prilej de bucurie, atât colectivelor gospodăriilor agricole cât şi nouă cetăţenilor din raion.
 
Maria DICUSAR,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Agricultorii din raion sunt gata pentru recoltarea spicoaselor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta