Harta site-ului
Ajutor
Agricultorii din raion sînt gata pentru recoltarea spicoaselor
Agricultorii din raion sînt gata pentru recoltarea spicoaselor

 Privind lanurile de grîne, care se întind pe cîmpurile satelor noastre, nu putem să nu ne bucurăm de asemenea bogăţie. Necătînd la roada bogată care se aşteaptă anul acesta, totuşi rezultatul muncii, demarate în toamna trecută, se va putea de evaluat doar atunci cînd vom vedea grînele în hambare. 
  Pentru o evaluare prealabilă a roadei de grîu şi orz, tradiţional, pînă la demararea campaniei de recoltare, specialiştii Direcţiei agricultură şi cadastru, conform planului aprobat anterior, efectuiază vizite în teritoriu, cu scopul determinării stării culturilor preconizate pentru recoltat şi monitorizării pregătirii tehnicii agricole care va fi antrenată la seceriş. Pe data de 01.07.2014 a fost efectuată asemenea vizită pe cîmpurile satelor din raion, amplasate pe malul drept al rîului Nistru. Majoritatea gospodăriilor agricole, cît şi agricultorii individuali sînt gata pentru a strînge roada de pe dealuri. O problemă majoră este neajunsul combinelor pentru recoltat. Dacă o gospodărie agricolă consolidată dispune de tehnică, atunci gospodăriile ţărăneşti si cei individuali nu se pot bucura de aceasta, fiind nevoiţi să aştepte cînd vor fi disponibile combinele altor gospodari. Suprafeţele ocupate cu spicoase, anul acesta sînt în creştere faţă de anul precedent, iar numărul combinelor nu s-a mărit, ceea ce va duce la extinderea perioadei de recoltare.
  Conform evaluărilor prealabile, roada de grîu se aşteaptă nu mai mică faţă de anul precedent, variind de la o gospodărie la alta, între 25centnere şi 40 centnere la hectar, unele gospodării avînd şi cîmpuri aparte, la care roada ar trebui să depăşească volumul de 40 centnere la hectar. Orzul se aşteaptă între 25-32 centnere la hectar.
   În Holercani şi Molovata unele gospodării, începînd cu data de 1 iulie, au demarat deja campania de recoltare a orzului, iar SRL”Agrodac Grup” din Molovata a început şi recoltarea grîului. După spusele combainerilor din Holercani, roada orzului variază între 28-32 centnere per hectar, în dependenţă de faptul dacă un masiv sau altul a fost fertilizat sau nu.
  Începînd cu săptămîna viitoare în majoritatea gospodăriilor agricole din raion secerişul va fi în toi. Sperăm că gospodarii vor reuşi să strîngă roada în termen şi fără pierderi considerabile, ceea ce va da un prilej de bucurie, atît lor cît şi nouă, celorlalţi oameni care mai mult sau mai puţin au tangenţă cu agricultura. Or noi toţi sîntem locuitori ai satelor şi, vrem sau nu vrem, sîntem implicaţi în această activitate, care mai mult care mai puţin.

Valeriu Popuşoi,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Agricultorii din raion sînt gata pentru recoltarea spicoaselor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta