Harta site-ului
Ajutor
Agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă și-a deschis larg ușile pentru vizitatori
Agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă și-a deschis larg ușile pentru vizitatori

Serviciul Public de Ocupare în Republica Moldova, pentru prima dată a fost instituit în anul în 1991. În contextul marcării a 27 ani de la instituirea Serviciului dat, Agenția teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă din raionul Dubăsari a organizat, la data de 19 februarie curent, ,,Ziua ușilor deschise”.
Cu acest prilej au fost  așteptați la sediul agenției toți cei care doresc să cunoască, din interior, modul în care își desfășoară activitatea și să obțină informații utile privind facilitarea accesului pe piața forței de muncă.
Evenimentul dat a fost organizat în scopul sensibilizării societății civile privind rolul AOFM ca prestator de servicii gratuite pe piața muncii, persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor și informarea privind serviciile prestate și măsurile de ocupare a forței de muncă implementate de către Agenție.
În cadrul evnimentului ,,Ziua Ușilor Deschise” de către colaboratorii AOFM Dubăsari au fost organizate următoarele activități:
 -Seminar de informare privind serviciile prestate și măsurile de ocupare a forței de muncă implementate de AOFM, cu participarea șomerilor
-Informarea persoanelor privind serviciile AOFM (Șomeri aflați în evidența AOFM , alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă)
-Adresează o întrebare șefului AOFM(vizitatorii, mass-media)
-Vizitarea birourilor AOFM, discuții cu angajații(vizitatorii, mass-media)
-Seminar de informare privind situația pe piața muncii, solicitările angajatorilor(Vizitatori, în special tineri care urmează să absolvească nivelul de studii general)
-Activități de ghidare în carieră cu participarea tinerilor(Tineri, elevi, studenți)
 Misiunea de bază a agenției constă în  implementarea strategiilor naționale pentru ocuparea forței de muncă, prin asigurarea accesului egal la programe și servicii de ocupare calitative și bine direcționate. Activitățile sunt adresate agenților economici aflați în căutare de angajați; persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă; cetățenilor RM care pleacă la muncă peste hotare; cetățenilor străini care au intenția de a se angaja provizoriu la muncă în RM.
,,Pentru angajatori și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă oferim date despre locurile de muncă disponibile în țară; informații despre meserii și specialități care pot fi însușite, cereri și oferte de locuri de muncă disponibile în baza de date; legislația în domeniu; asistență la angajare; selectarea candidaților pentru ocuparea locurilor de muncă vacante; servicii de intermediere a muncii, inclusiv intermedierea electronică-asigurăm interacțiunea dintre angajatori și persoanele aflate în căutarea unui loc de lucru în vederea stabilirii unor raporturi de muncă; târguri ale locurilor de muncă-oferim posibilitatea angajatorilor și persoanelor în căutarea unui loc de muncă de a se întâlni și de a negocia direct posibilitățile de angajare; servicii de informare și consiliere profesională- organizăm seminare informative și instructive ce țin de încadrarea în câmpul muncii; servicii de preconcediere – acordăm servicii persoanelor care urmează a fi disponiblizate (concediate) pentru a nu permite trecerea lor în șomaj sau a se reîncadra cât mai repede în câmpul muncii; instruire profesională - oferim cursuri gratuite de însușire a unor meserii; consultanță privind orientarea profesională și ghidarea în carieră; asistență informațională despre opțiunile de încadrare de sine stătător în câmpul muncii; antrenarea la lucrări de interes public - oferim ajutor în găsirea și încadrarea în activități cu caracter temporar, în folosul comunității, oferite și susținute financiar de administrația publică locală și agenție; ajutor de șomaj- aprobăm și oferim ajutor financiar neimpozabil, pe o perioadă de la 6 la 12 luni, persoanelor care se încadrează în categoria de șomer; alocații de integrare sau reintegrare profesională – aprobăm și oferim ajutor financiar, 15% din salariul mediu pe economie din anul precedent, pe o perioadă de cel mult 9 luni șomerilor aflați în anumite circumstanțe stabilite de lege”, ne-a relatat dna Nadejda Avxentiev, șef AOFM Dubăsari.
În acești 27 de ani de activitate, Serviciul Public de Ocupare din Republica Moldova, în conformitate cu misiunea sa, a aparcurs diverse etape de dezvoltare pe piața forței de muncă. Piața muncii este mereu în schimbare și aceasata impune reorientarea activităților spre cele mai bune practici internaționale în domeniu și depunerea eforturilor pentru a răspunde rapid la solicitările pieței muncii și prestarea serviciilor de calitate populației. Politicile și programele implementate în domeniul ocupării forței de muncă au fost direcționate spre oferirea serviciilor conform necesităților persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv protecția socială în caz de șomaj.
Pe parcursul anului 2017 au fost înregistrați 464 șomeri și plasați în câmpul muncii -220. Totodată, este de menționat, că printre cele 10450 de vizite la AOFM, se adresează și cetățeni din regiunea transnistreană, care de asemenea beneficiază de suport informațional. 2 persoane din regiunea transnistreană au fost înregistrați ca șomeri, deoarece au întrunit condițiile necesare și anume, au fost angajați în câmpul muncii în R. Moldova pentru o perioadă de cel puțin 9 luni în ultimii 2 ani.
Marina LUPAȘCO,
șef Serviciu informare și transparență

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă și-a deschis larg ușile pentru vizitatori - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta