Harta site-ului
Ajutor
ADOLESCENŢII ŞI DROGURILE
ADOLESCENŢII ŞI DROGURILE

Un număr tot mai mare de adolescenţi, consumă droguri, cu toate că acest lucru este ilegal şi periculos. Unii adolscenţi încearcă consumul de droguri doar ocazional, dar chiar şi acest comportament poate fi considerat periculos, deoarece poate duce la dependenţa si la problemele secundare acesteia (consecinţe ilegale, performanţe şcolare slabe, pierderea prietenilor din anturaj-izolare socială şi nu în ultimul rând, probleme familiale).
Abuzul de droguri este o realitate în rândul adolescenţilor şi trebuie privită cu seriozitate. Centrele de preventie şi control al consumului de toxice în rândul adolescenţilor, oferă urmatoarele informaţii:
•    aproximativ 40% dintre adolescenţi au încercat cel puţin o dată marihuana, în timp ce 22% dintre acestia folosesc frecvent acest drog;
•    aproximativ 9% dintre adolescenţi au încercat cocaina, în timp ce 4% folosesc acest drog frecvent (cel puţin o dată pe lună);
•    droguri folosite cel mai adesea în cluburi, precum: ecstasy (MDMA), gammahidroxibutirat (GHB), flunitrazepam (Rohypnol), numite şi drogurile dragostei, deseori folosite de baieţii adolescenţi pentru coruperea sexuală a fetelor.
Utilizarea drogurilor a devenit tot mai frecventă în ultimii ani în ţara noastră. Acest lucru face ca problemele de sănătate, de ordin social şi familial legate de acest comportament sa fie şi ele des întâlnite. Consumul drogurilor poate cauza disfuncţii cerebrale grave şi tulburări de dezvoltare şi comportament. Adolescenţii care utilizează droguri au deseori o anumită dificultate în stabilirea propriei identităţi, a relaţiilor interumane (inclusiv familiale), în dobândirea unei independenţe fizice şi psihice normale. Abuzul de substanţe toxice poate de asemenea afecta şi abilităţile cognitive ale adolescentului (de învăţare) care scad performanţele şcolare. De departe, cel mai periculos efect secundar al utilizării ocazionale a drogurilor este apariţia dependenţei care duce în consecinţă la abuzul cronic de astfel de substanţe.
Uneori este destul de dificil pentru părinţi sau membrii anturajului, să identifice o problemă legată de consumul de toxice în rîndul adolescenţilor. Unii părinţi suspectează eventuala utilizare a drogurilor în cazul adolescenţilor care prezintă un comportament anormal (negativism, negare, izolare), cu toate că acest comportament poate fi considerat normal la aceasta vârstă. Este destul de dificil să se identifice un posibil abuz de toxice şi nu este recomandat un comportament extrem din partea părinţilor îngrijoraţi.
Principalele semne de alertă pentru părinţi trebuie să fie modificarea atitudinii şi a comportamentului tânărului fără un motiv întemeiat. În plus, un adolescent care se droghează are accese de mânie, este foarte secretos, refuză să le spună părinţilor unde se duce şi cu cine, are tulburări de somn, secreţii nazale abundente, ochii înroşiţi şi înlăcrimaţi, pupilele mărite. Acestea sunt simptome care sub nici o formă nu trebuie ignorate.
În final putem spune că tinerii care depind de mijloace exogene pentru a obţine senzaţia de împlinire şi pentru a scăpa de dificultăţi merită atenţia şi tot sprijinul nostru. O viaţă dependentă de drog nu poate fi decât un mod de trai jalnic, demn de compătimit, de aceea este important să fim întotdeauna atenţi pentru ca cei de lângă noi să nu fie nevoiţi să apeleze la droguri; să fie suficient să respecte , să discernă, să înceapă o acţiune, un proiect şi să le finalizeze considerând că orice problemă în viaţă este în fond o oportunitate de a demonstra lumii şi lor înşişi că au puterea de a nu se lăsa doborâţi de pericolele care pândesc la fiecare colţ de stradă şi că pot spune cu mândrie: „VIAŢA E PREA FRUMOASĂ PENTRU A FI TRANSFORMATĂ ÎN COŞMAR CONSUMÂND DROGURI”.

Mihai Mocanu, căpitan de poliţie, secţia crime grave IP Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

ADOLESCENŢII ŞI DROGURILE - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta