Harta site-ului
Ajutor
Adolescenţa e mai frumoasă în siguranţă
Adolescenţa e mai frumoasă în siguranţă

Astăzi, 11.12.2017, conform planului de activitate al Serviciului de Asistenţă Psihopedagogică  a fost organizat atelierul de formare destinat psihologilor şcolari din instituţiile de învăţământ preuniversitar la tema” Adolescenţa e mai frumoasa în siguranţă”.
Obiectivele atielierului:
  1. Conştientizarea factorilor de vulnerabilitate şi rezilienţă faţă de abuz/exploatare sexuală în adolescenţă. Prezentare generală a programului -  12 PLUS
  2. Recunoaşterea mecanismelor folosite de către persoanele implicate în traficul de copii în scopul exploatării comerciale.
  3. Cunoaşterea serviciilor la care pot apela după ajutor tinerii riscului de a deveni victime ale traficului de fiinţe umane.
 Adolescența e mai frumoasă în siguranță!” este mesajul pe care îl transmite Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) o dată cu lansarea Campaniei Naționale „Adolescență în siguranță”. Campania este destinată tinerilor cu vârsta 12+ și își propune să ofere instrumentele necesare pentru ca tinerii, părinții și specialiștii din domeniu să poată lua măsurile necesare pentru prevenirea abuzului şi exploatării sexuale asupra copiilor.
Scopul programului “ 12 PLUS” este de a contribui la dezvoltarea unor mecanisme de rezilienţă faţă de abuz/exploatare sexuală în rândul adolescenţilor.
Cu regret, ne regăsim în lista țărilor din care sunt recrutați tinerii, pentru a fi exploatați, traficați, expuși diferitor forme de abuz.  Prin dezvoltarea rezilienței individuale la tineri  vom putea preveni și stopa fenomenul de abuz și exploatare sexuală a tinerilor.
 Doar în ultimii ani, numărul de infracțiuni raportate comise împotriva copiilor a crescut considerabil. În timp ce, în 2010, Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat un număr de 653 de crime comise împotriva copiilor, în 2016 numărul acestora a ajuns la 980 de cazuri înregistrate de abuz fizic și sexual, exploatare și trafic.
Psihologii au primit informaţii despre acest program şi care sunt factorii de vulnerabilitate şi rezilienţă faţă de abuz/ exploatare sexuală  în adolescenţă şi recunoaşterea mecanismelor folosite de către persoanele implicate în traficul de copii. De asemenea, psihologii  au primit câte un set de materiale care au menirea sa faciliteze implementarea activităţilor de profilaxie  şi măsurilor în scopul protecţiei copilului.
Atât copii, cât şi adulţii pot fi victime ale manipulării. Nu există nici un model de comportament eficient care ne-ar putea proteja de influienţa persoanelor rău intenţionate. A ne supune influienţilor este un lucru natural. Cu toate acestea, sentimentul nostru de securitate poate fi consolidat prin cunoştinţe  şi capacitatea de a identifica ameninţările.
                                                                                                                 Natalia Pisari, psihopedagog SAP

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Adolescenţa e mai frumoasă în siguranţă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta