Harta site-ului
Ajutor
Acordul de colaborare cu prietenii din regiunea Vladimir, Rusia - în proces de realizare
Acordul de colaborare cu prietenii din regiunea Vladimir, Rusia - în proces de realizare

În perioada 9- 12 martie 2017, prin Dispoziția Președintelui raionului nr. 45-i din 28 februarie 2017, ,,Cu privire la delegare” , întru fortificarea și dezvoltarea  relațiilor de parteneriat stabilite între administrațiile publice locale din raioanele Dubăsari și Sobinsc, Rusia în domeniul social, cultural și economic, a fost desemnată o delegație a  r-lui Dubăsari, în frunte cu Vicepreşedintele raionului Dubăsari, dna Maria Jimbei pentru participare în cadrul meselor rotunde și în cadrul Festivalului–Concurs ,,Танцевальная особинка ” din or. Sobinca, regiunea Vladimir.
În această perioadă, delegaţia raionului Dubăsari a participat la masa rotundă, organizată de către administrația raionului  Sobinsc, la care au fost invitați agenți economici, șefi ai administrațiilor publice locale, funcționari publici din cadrul acestora. La această întâlnire au fost puse în discuție mai multe probleme legate de activitatea raionului, atât din sfera economică, cât și din cea socială, culturală, infrastructură, fiind prezentată, respectiv și o informație despre raionul Dubăsari. În rezultatul discuțiilor au fost abordate diferite probleme și au fost înaintate mai multe propuneri  privind experiența în domeniul economic, social, reglementarea procesului de export a producției ecologice și calitative, crescută şi produsă de către agenții economici din raionul Dubăsari, cum ar fi fructele și legumele, conservele și altele, fiind invitați la cel mai mare forum economic din regiunea Vladimir, pentru încheierea acordurilor de parteneriat, care va avea loc în luna mai,  anul curent.
De asemenea, delegația a vizitat una dintre cele mai mari fabrici  de bere din Rusia care, de fapt, produce și băuturi răcoritoare, sucuri, limonadă, în special  și pentru copii, fiind gata să le exporteze și în Republica Moldova. Mai multe propuneri care au fost înaintate, s-au referit la dezvoltarea domeniul turistic. Totodată, delegația a făcut cunoștință cu cele 9 monumente unicale istorice și arhitecturale din or. Suzdali, or. Vladimir, or. Bogoliubovo, care se află sub protecția Unesco- biserici, mănăstiri, muzee, discutând și modul de administrare, asigurare a activității acestora.
În cadrul vizitei, delegaţia a luat parte, pe data de 11 martie, la deschiderea și desfășurarea festivlului-concurs ,,Танцевальная особинка ” din or. Sobinca. Grație participării colectivului de dans scenic moldovenesc ”Doruleț”, conducător artistic, dl Ruslan Sitişco, de la școala de arte din s. Doroțcaia, festivalul nominalizat a devenit Internațional la cea de-a 5-a sa ediție. Acesta, în rezultatul evaluării Juriului, a fost apreciat cu cea mai mare distincție  - Premiul Mare. La fel, tinerii au avut mai multe  întâlniri cu semenii lor, membri ai colectivelor artistice din  r-ul Sobinsc, s-au împrietenit și au stabilit noi relații de comunicare.
Impresii deosebit de plăcute s-au acumulat în cadtul vizitei Centrului de reabilitare pentru persoanele cu dizabilități psihoneorologice și pentru veteranii muncii și războiului, dotat și asigurat de stat la cel mai înalt nivel. Tot aici, s-a făcut un schimb de opinii privind organizarea și funcționarea  serviciilor  sociale, inclusiv activitatea Centrelor de reabilitare și psihoneurologice.
Despre problemele educației și instruirii  școlare s-au dus discuţii în cadrul vizitei școlii din or. Lachinsc, cu un număr de peste 800 de elevi, o școală modernă dotată  la cel mai înat nivel: cu laboratoare, tehnică, proiectoare, table interactive, săli sportive, de gimnastică pentru fete şi băieţi, clase tehnice (instruirea tehnologică) prelucrarea lemnului, asamblarea roboţilor, din seturile ,,lego”, clase primare care studiază pe baza manualelor digitale sau electronice, studiou pentru elaborarea filmelor cu desene animat în baza poveştilor.
Discuţii interesante şi constructive au avut loc la întâlnirea primarilor din raionul Dubăsari cu şefii administraţiilor localităţilor din r-ul Sobinsc.
Ne-am bucurat de o atmosferă prietenoasă, călduroasă, binevoitoare şi colegială pe tot parcursul acestei vizite, fapt pentru care aducem mulţumiri şefului administraţiei raionului Sobinsc, dlui Alexandru Razov, dnei Elena Carpova, şeful administraţiei or. Sobinca, şi tuturor colegilor  lor care au făcut totul, pentru ca această întâlnire să fie productivă şi de neuitat.
În rezultatul vizitei toţi colegii au venit cu informaţii utile pentru dezvoltarea domeniului de activitate, aceştia fiind şi primii paşi în realizarea acordului de colaborare încheiat cu partenerii noştri din regiunea Vladimir.
 

Maria JIMBEI,
Vicepreşedintele raionului 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Elena Constantinov
2017-03-16 14:01:15
Întradevăr am rămași impresionați de condițiile de activitate a Centrelor de reabilitare a persoanelor cu dizabilități și persoanelor în etate. . În cadrul vizitei ne-am familiarizat cu condițiile de întreținere a beneficiarilor centrului, serviciile de reabilitare medicală prestate, categoriile de beneficiari, regulamentul de activitate a Casei internat, lista actelor necesare la plasament ș.a. Am avut discuții cu dna director, Ermolaeva N. cu privire la serviciile sociale prestate de către Direcția asistență socială și protecția familiei Dubăsari cît și serviciile și prestațiile sociale prestate de către Departamentul protecției sociale a populației din regiunea Vladimir . Am făcut cunoștință cu structura administrativă a Departamentului protecției sociale a populației Vladimir, obiectivele principale în activitate și modalitatea de lucru. Am discutat despre legislația Republicii Moldova și a Federației Ruse în domeniul social. Am făcut schimb contacte, adrese electronice. Dumneaei a fost foarte interesată de tipurile de serviciii sociale prestate în Republica Moldova și reformele instituțiilor rezidențiale.
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Acordul de colaborare cu prietenii din regiunea Vladimir, Rusia - în proces de realizare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta