Harta site-ului
Ajutor
A plecat în nefiinţă - dar în memorie a rămas
A plecat în nefiinţă - dar în memorie a rămas

Primăvara anului 1992 va rămîne în memoria neamului ca o filă neagră, plină de tortură, ce a răpit sute de vieţi nevinovate. Pe  31  martie 1992,  satul Pîrîta şi-a pierdut primul brav ca un brad, în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Boris Dovgani şi-a pierdut viaţa pe cîmpul de luptă din preajma satului Coşniţa. Un fecior scump şi drag pentru părinţi, un soţ iubitor pentru soţie şi un tată grijuliu pentru fecior.

În fiecare an, la data de 31 martie, localnicii satului Pîrîta organizează miting, depuneri de flori şi coroane la mormintele celor căzuţi la datorie, la monumentul ridicat în memoria lui Boris Dovgani. Consătenii îşi comemorează eroul, care şi-a apărat localitatea cu preţul vieţii sale.La mitingul de comemorare au fost prezenţi:preşedintele raionului, dl Grigore Policinschi; primarul s. Pîrîta, Soltan Iurie; Comisarul CPR Grabovschi V.; Colonelul  Ministerului apărării, dl Andrei Şarban; colonelul Ministerului apărării, şeful G1 direcţia personal, dl  Eduard Ohlaciuc; directorul gimnaziului Pîrîta, dl Verlan G. şi soţia lui Boris Dovgani  dna Aliona. Dl Grigore Policinschi şi-a exprimat sincera recunoştinţă faţă de eroismul celor care au ţinut piept acestui crîncen conflict armat şi a adus condoleanţe familiilor ce şi-au pierdut soţii, feciorii, taţii. De asemenea combatanţii au fost decoraţi de către colonelul Ministerului apărării, dl Andrei Şarban cu medalia”Crucea comemorativă ”, dedicată celor 20 de ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru. Boris Dovgani a fost decorat cu această medalie post-mortem, respectiv,  medalia primind soţia acestuia.
Soţia lui Boris Dovgani, dna Aliona a mulţumit conducerii raionului, primarului şi localnicilor pentru gestul acesta, care deja a devenit o tradiţie. După partea solemnă a urmat depunerea de flori la monumentul lui Boris Dovgani,  înălţat de către combatanţii şi prietenii de luptă. Apoi a urmat masa de pomenire, la care s-au adunat toţi cei care în 1992 au luptat alături de Boris Dovgani, unde şi-au amintit de vremurile paşnice,cînd toţi erau în viaţă,  îşi iubeau soţiile şi îşi creşteau copiii.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

A plecat în nefiinţă - dar în memorie a rămas - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta