Harta site-ului
Ajutor
A început campania de vaccinare antirabică a vulpilor
A început campania de vaccinare antirabică a vulpilor


   Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor Dubăsari, în colaborare cu Agenția „Moldsilva” și Societatea Vânătorilor și Pescarilor din raion, desfăşoară campania de vaccinare antirabică a vulpilor de pe teritoriul raionului Dubăsari.
    Activitatea s-a desfășurat prin distribuirea momelelor cu vaccin antirabic și se înscrie în „Programul acţiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om şi protecţia mediului 2014”.
    Începută de la data de 11 noiembrie 2014, campania s-a desfașurat pe o durată de 4 zile, cînd s-a distribuit momelile cu vaccin antirabic destinate imunizării vulpilor.
    Administrarea momelilor cu vaccin s-au realizat de către reprezentanţii Societăți Vînătorilor și Pescarilor din raion, președintele fiind Grigore Filipov, reprezentanții Agenției „Moldsilva” împreună cu medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Raionale pentru Siguranța Alimentelor Dubăsari, prin amplasarea de momeli cu vaccin în zonele de hrănire a vulpilor.
    Momelile cu vaccin nu au fost distribuite în teritoriile locuite, în zonele cu surse de apă sau drumuri publice.
    De asemenea, pe toată perioadă şi în zonele vizate se va desfășura o campanie de avertizare a populaţiei pentru preîntîmpinarea unor eventuale evenimente nedorite.
    Pentru a evalua eficiența campaniei de vaccinare după 45 de zile, se vor recolta probe de la animalele din zonă, care vor fi supuse testelor de laborator pentru a determina prezența anticorpilor antirabici postvaccinali.
    Prin realizarea acestei campanii şi menţinerea acțiunilor de vaccinare în următorii 3 ani, suntem siguri că vom diminua incidenţa rabiei în raion şi ulterior, chiar eradicarea acestei boli.
 Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor apreciază pozitiv conlucrarea reprezentanților Societății Vînătorilor și Pescarilor din raion, Agenției „Moldsilva”, și anume: Jabinschi Mihail – pădurar s.Ustia. Responsabilii de fîșiile forestiere s.Coșnița și s.Pohrebea - Glod Iurie; s.Cocieri - Ghizea Andrei, reprezentantul „Pridnistroviei Les” s.Cocieri – Godorogea Sergiu, reprezentanții silviculturii s. Pîrîta, Coșnița pădurarii – Burlac Ion, Burlac Andrei și Burlac Petru.
    În teritoriul raionului la fel se petrece campania de vaccinare a cîinilor contra Rabiei, și anume: pe luna octombrie s-au vaccinat 2710 cîini. Vaccinarea continuă și în luna noiembrie 2014. Toți deținătorii de cîini sunt obligați să permită medicilor veterinari de liberă practică din raion să supună vaccinării contra rabiei. De asemenea, ei au fost informați despre pericolul răspîndirii agentului rabic. 
Refuzul de a vaccina cîinii contra rabiei atrage după sine sancționarea persoanelor fizice cu o amendă de pîna la 20 uc, și persoanele cu răspundere cu o amendă de pînă la 50 uc conform art. 157 punctul 5 al Codului Contravențional al Republicii Moldova.
Atenționăm posesorii de animale că anul curent s-au înregistrat 5 cazuri de rabie în raionul Dubăsari. Ultimul caz fiind înregistrat la data de 04.11.2014 în s. Molovata. Colaboratorii Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor au luat măsurile necesare, anunțînd toate organele de resort, cu scopul de a depista toate persoanele care au contactat cu animalul bolnav și primirea măsurilor corespunzătoare.

 

                                                    Alexandru Spiridonov, şef subdiviziune teritorială al DRSA Dubăsari                                                                       

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

A început campania de vaccinare antirabică a vulpilor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta