Harta site-ului
Ajutor
A început campania de vaccinare antirabică a vulpilor
A început campania de vaccinare antirabică a vulpilor

Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor Dubăsari, în colaborare cu Agenţia „Moldsilva” şi Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din raion, desfăşoară campania de vaccinare antirabică a vulpilor de pe teritoriul raionului Dubăsari.
Activitatea s-a desfăşurat prin distribuirea momelelor cu vaccin antirabic şi se înscrie în „Programul acţiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om şi protecţia mediului 2017”.
Începută de la data de 21 decembrie 2017, campania s-a desfaşurat pe o durată de 3 zile, când s-au distribuit momelile cu vaccin antirabic destinate imunizării vulpilor.
Administrarea momelilor cu vaccin s-au realizat de către reprezentanţii Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din raion, preşedintele fiind Grigore Filipov, reprezentanţii Agenţiei „Moldsilva” împreună cu medicii veterinari din cadrul Direcţiei Raionale pentru Siguranţa Alimentelor Dubăsari, prin amplasarea de momeli cu vaccin în zonele de hrănire (vizuine) a vulpilor.
Momelile cu vaccin nu au fost distribuite în teritoriile locuite, în zonele cu surse de apă sau drumuri publice.
De asemenea, pe toată perioada şi în zonele vizate se va desfăşura o campanie de avertizare a populaţiei pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite.
Pentru a evalua eficienţa campaniei de vaccinare după 45 de zile, se vor recolta probe de la animalele din zonă, care vor fi supuse testelor de laborator pentru a determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.
Prin realizarea acestei campanii şi menţinerea acţiunilor de vaccinare în următorii 3 ani, suntem siguri că vom diminua incidenţa rabiei în raion şi ulterior, chiar eradicarea acestei boli.
Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor apreciază pozitiv conlucrarea reprezentanţilor Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din raion, Agenţiei „Moldsilva”, şi anume: Jabinschi Mihail – pădurar s. Ustia. Responsabilii de fâşiile forestiere s. Coşniţa şi s. Pogrebea - Glod Iurie; s. Cocieri - Ghizea Andrei, reprezentantul „Pridnistroviei Les” s. Cocieri – Godorogea Sergiu, reprezentanţii silviculturii s. Pîrîta, Coşniţa pădurarii – Burlac Ion, Burlac Andrei şi Burlac Petru.
În teritoriul raionului la fel s-a petrecut  campania de vaccinare a câinilor contra Rabiei şi anume : pe luna octombrie s-au vaccinat 4400 capete de câini, iar in luna noiembrie—6000. Toţi deţinătorii de câini sunt obligaţi să permită medicilor veterinari de liberă practică din raion să supună vaccinării contra rabiei. De asemenea ei au fost informaţi despre pericolul răspândirii agentului rabic.
Eschivarea deținătorilor de câni de a supune vaccinării contra rabiei atrage după sine sancţionarea persoanelor fizice cu o amendă de până la 20 u.c. şi persoanele cu funcție de răspundere cu o amendă de până la 50 u.c. conform art. 157 punctul 5 al Codului Contravenţional al Republicii Moldova.
Atenţionăm posesorii de animale că în anul curent s-au înregistrat 2 cazuri de rabie în raionul Dubăsari. Ultimul caz fiind înregistrat la data de 15.12.2017 în s. Ustia. Colaboratorii Direcţiei Raională pentru Siguranţa Alimentelor au luat măsurile necesare, anunţând toate organele  de resort, cu scopul de a depista toate persoanele care au contactat cu animalul bolnav şi primirea măsurilor corespunzătoare.
                                                              Alexandru SPIRIDONOV,
Direcția raională pentru siguranța alimentelor

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

A început campania de vaccinare antirabică a vulpilor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta