Harta site-ului
Ajutor
A fost restructurat Centrul Unic de Gestionare a Crizei
A fost restructurat Centrul Unic de Gestionare a Crizei

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a luat, la data de 31 martie 2022, decizia de a reorganiza Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC). Centrul rămâne în subordinea CSE, iar noul șef CUGC a fost desemnat colonelul Adrian Efros, șef direcție logistică, Marele Stat Major al Armatei Naționale.
Decizia vine după ce mai mult de o lună de la începutul războiului în Ucraina, centrul creat de CSE la 28 februarie a asigurat ajutor imediat cetățenilor din Ucraina ajunși în Republica Moldova, reușind să stabilească un sistem de mecanisme și procese bine definite care au consolidat reacția de răspuns a Guvernului la criză.
Moldova a recepționat ajutoare umanitare din câteva surse importante, cum ar fi mecanismul de protecție civilă al UE, contul unic trezorerial deschis de Ministerul Finanțelor la începutul crizei - donații de la persoane fizice și juridice din țară și de peste hotare, cât și donații bănești de la alte state - peste 58 de mil. lei și aproape 300 de loturi de ajutoare umanitare, dintre care circa 35 de loturi destinate Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului de Interne, în valoare de peste 1,2 mil. euro. Celelalte ajutoare au venit în adresa autorităților locale, organizațiile neguvernamentale și religioase, dar și celor internaționale, acreditate în Moldova. 
În această perioadă, din depozitul de la Vatra au fost distribuite 82 loturi de produse alimentare și nealimentare către centre de plasament și APL-uri de nivelul I. Iar în această săptămână, agențiile ONU au început implementarea a două programe de susținere financiară atât pentru refugiați, cât și pentru familiile din țara noastră care găzduiesc refugiații. 
25 de instituții medico-sanitare publice au primit ajutoare medicale și peste 6.800 de refugiați au solicitat asistență medicală urgentă, primară și spitalicească. De asemenea, 15 lucrători medicali din Ucraina au primit permisiunea de a activa în cadrul instituțiilor medicale din Republica Moldova pe perioada stării de urgență.
Ministerul Educației și Cercetării a elaborat cadrul de reglementare a modului de școlarizare a copiilor din familiile refugiate. În prezent, peste 2000 de copii sunt încadrați în școli și grădinițe. 
Noul sediu al CUGC va fi în cadrul Centrului de dirijare în situații excepționale a CSE, pe adresa str. Gh. Asachi 69, mun. Chișinău.
În acest sens fiind emisă Dispoziția nr. 13. Textul integral al acesteia poate fi vizualizat accesând linkul: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/dispozitia_cse_nr._13.pdf

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

A fost restructurat Centrul Unic de Gestionare a Crizei - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta