Harta site-ului
Ajutor
A fost lansată platforma „compensatii.gov.md”
A fost lansată platforma „compensatii.gov.md”

Astăzi 12 octombrie curent, a fost lansată platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Operațiunea dată face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, implementat de către Minister cu sprijinul Uniunii Europene și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Platforma dată a fost  lansată și este destinată cetățenilor Republicii Moldova care doresc să solicite compensații la energie. Prin intermediul accesării site-ului „compensatii.gov.md”, locuitorii țării vor depune cererea, iar ulterior îi va fi  atribuit gradul de vulnerabilitate energetică.
Mărimea compensației, acordată în perioada noiembrie-martie, va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită în baza cererii. Consumatorii casnici vor fi grupați în 5 categorii de vulnerabilitate energetică:
- consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată,
- consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată,
- consumatori cu vulnerabilitate energetică medie,
- consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută,
- consumatori non-vulnerabili.
Compensațiile, tariful cărora urmează a fi aprobat de Guvern, vor fi transferate direct în contul furnizorilor și vor fi reflectate în facturile consumatorilor la energie. Acestea se acordă consumatorilor casnici pentru consumul de gaze naturale și energie termică.
Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care nu dispun de echipament tehnic și acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a completa cererea pe www.compensatii.gov.md vor fi ajutate la înregistrare de către registratori. Registratorii vor completa cererea din spusele persoanei care solicită compensația și vor introduce datele în sistem. Registratori sunt asistenții sociali comunitari, bibliotecarii, lucrătorii direcțiilor cultură și alte persoane împuternicite din localitate, care au fost instruite pe marginea subiectului abordat.
Pentru a beneficia de compensații la energie solicitantul nu va trebui să prezinte acte doveditoare privind venitul obținut. La completarea cererii, solicitantul declară veniturile obținute de fiecare membru al familiei, estimate ca venitul mediu lunar pe ultimele 6 luni.
În veniturile declarate se includ toate sursele indiferent de proveniența acestora, inclusiv salariile, pensiile, prestațiile sociale, dividendele, încasările din activitatea antreprenorială, transferurile primite de peste hotare și alte surse de venit.
Veniturile declarate vor fi contrapuse veniturilor calculate automat în baza informațiilor deținute de stat în sistemele sale informaționale.
Programul de compensații este finanțat din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, instituit prin Legea nr. 241 din 28-07-2022.
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

A fost lansată platforma „compensatii.gov.md” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta