Harta site-ului
Ajutor
A demarat reabilitarea sistemului de irigare Coşniţa
A demarat reabilitarea sistemului de irigare Coşniţa

Preşedintele raionului Dubăsari Grigore POLICINSCHI, alături de Ambasadorul SUA William MOSER, ministrul Mediului Gheorghe ȘALARU și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile BUMACOV, au efectuat astăzi 13 mai, o vizită de monitorizare a șantierelor de construcție la sistemul de irigare Coșnița, reabilitat din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA, şi anume la staţia de pompare nr. 3 din s. Coşniţa. 
Oficialii s-au documentat despre derularea lucrărilor de construcție desfășurate în Coșnița care au demarat în primăvara anului curent și vor continua pînă în vara anului 2015, precum și despre evoluția lucrărilor de reabilitare a altor nouă sisteme de irigare incluse în Programul Compact.
Valentina Badrajan, directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, a comunicat că pentru reconstrucția și modernizarea sistemului de irigare Coșnița Programul Compact alocă circa 13, 8 milioane USD. Sistemul reabilitat va fi mult mai eficient și flexibil în exploatare, deoarece urmează să fie reproiectat în totalitate și dotat cu echipament modern, a precizat Valentina Badrajan.
Potrivit proiectului tehnic, reabilitarea sistemului va permite irigarea a peste 2400 de hectare de teren agricol, prelucrat de circa 2300 de producători agricoli. Lucrările de reabilitare prevăd construcția unor stații noi de pompare și reparația celor existente, dotarea sistemului cu 10 pompe performante cu costuri reduse în exploatare, instalarea a peste 85 de km de țevi din oțel și polipropilenă  cu o durată de viață de peste 50 de ani, realizarea sistemelor de aspirație a apei cu protecția populației piscicole a rîului Nistru etc.
Ministrul mediului Gheorghe Șalaru a declarat că sistemul de irigare reconstruit și performant va permite antreprenorilor să aplice tehnologii moderne la cultivarea produselor agricole ce vor genera profituri înalte.
Potrivit lui Nicolae Rusu, directorul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Coșnița, fermierii din aria sistemului de irigare cunosc despre avantajele irigării și valoarea adăugată pe care o pot obține în activitatea agricolă datorită irigării. De aceea, fermierii deja investesc în plantarea livezilor performante și în cultivarea produselor de valoare înaltă, mizînd pe servicii de irigare calitative și ieftine după ce sistemul va fi dotat cu cele mai moderne echipamente.
Sistemul de irigare Coșnița este cel mai mare sistem de pe rîul Nistru reconstruit în cadrul Programului Compact. În prezent sistemul, construit în perioada anilor 1968-1975, este uzat fizic și moral și funcționează la capacități reduse, iar conductele din azbociment nu asigură funcționarea în siguranță a acestuia și sunt considerate poluante.
Actualmente, FPM Moldova are semnate contracte în valoare totală de circa 80 de milioane USD pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare (6 sisteme de irigare pe Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa și 4 sisteme de irigare  pe Prut: Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești).

Serviciul relaţii cu publicu

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

A demarat reabilitarea sistemului de irigare Coşniţa - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta