Harta site-ului
Ajutor
9 mai – Ziua Victoriei comemorată în raionul Dubăsari
9 mai – Ziua Victoriei comemorată în raionul Dubăsari

În ziua de 9 mai curent, în toate ţările a fost comemorată cea de-a 69-a aniversare de le încheierea celui de-al II-lea Război Mondial.

Cu acest prilej în toate localităţile din raionul Dubăsari au fost organizate mitinguri de comemorare, oficiate slujbe de pomenire, aduse omagii eroilor căzuţi în Marele Război pentru Apărarea Păcii.

În s. Coşniţa la Monumentul eroilor căzuţi în cel de-al II-lea Război Mondial, s-au aliniat elevi, profesori, bătrîni, tineri, autorităţile locale de ambele nivele, Aparatul preşedintelui. Manifestaţia dată a fost deschisă de către primarul comunei Coşniţa, Alexandru Leşan, care a salutat prezenţa tuturor, felicitîndu-i cu victoria obţinută de strămoşii, pentru unii buneii, fraţii, părinţii noştri.

Dl Policinschi, preşedintele raionului în mesajul său a accentuat că ,,Ziua de 9 mai este una şi una foarte importantă pentru noi toţi, cînd sărbătorim Marea Victorie a poporului fostei Uniuni Sovietice asupra fascismului german. Este ziua cînd toate popoarele europene au ştiut să se unească pentru a lupta împotriva acelei hoarde negre care se socotea mai presus ca alte popoare. Obligaţiunea noastră a tuturor, ca locuitori ai raionului Dubăsari care am trecut calvarul urgiei războiului din 92 să promovăm pacea, să tindem la ea şi să nu uităm prin ce greutăţi au trecut poparele noastre”. De asemenea, dl preşedinte a mai menţionat că ,,tinerii, cei care sunt viitorul nostru, trebuie să poarte respectul pentru trecutul nostru, să privească cu mîndrie pentru prezenţa noastră naţională. Veşnica pomenire tuturor eroilor căzuţi pe cîmpurile de luptă pentru apărarea patriei, pentru apărarea păcii şi a statalităţii..”

De asemenea, cu mesaje închinate veteranilor care mai sunt în viaţă şi celor trecuţi în nefiinţă şi marii Victorii obţinute acum 69 de ani au venit: dna Elena Moţpan, preşedintele Asociaţiei veteranilor de muncă şi război din r-ul Dubăsari, dl Anatol Tvicenco, preşedintele Asociaţiei veteranilor de muncă şi război din s. Coşniţa şi dna Lilia Cazac, şef Direcţia dezvoltare economică, investiţii şi relaţii transfrontaliere care au subliniat că: ,,cu toţii suntem obligaţi să ne închinăm în faţa veteranilor care au luptat cu viaţa pentru apărarea Patriei, să promovăm în rîndul tinerilor valorile spirituale. Slavă veteranilor care azi îi mai avem printre noi şi veşnica pomenire a celor căzuţi pe cîmpurile de luptă”.

Elevii liceului teoretic ,,Ion Creangă”, prin poeziile recitate şi cîntecele interpretate au reuşit să aducă acele retrăiri din timpul luptelor necruţătoare.  Cu timpul acele lupte s-au transformat în istorie, iar datorită ei acei eroi sunt veşnic vii în memoria noastră.

După mitingul comemorativ toţi cei prezenţi au depus flori în memoria celor care au dobîndit pacea în 1945. După aceea a urmat un concert festiv şi prezentare de film bazată pe evenimentele din perioada celui de-al II-lea Război Mondial, filmat prin anii 70 în s. Doroţcaia, organizate de Casa raională de cultură.

Pace, linişte şi libertate – iată cele mai preţioase valori ale omenirii pentru care părinţii, buneii sau străbuneii noştri şi-au dat viaţa! Comemoraţi această zi, scumpe generaţii care nu a-ţi simţit ce înseamnă un război! Comemorati-vă rudele căzute pe cîmpul de luptă pentru dumneavoastră pentru patrie şi pentru un viitor luminos!

Marina Lupaşco, redactor-şef

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

9 mai – Ziua Victoriei comemorată în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta