Harta site-ului
Ajutor
74 ani de la Victoria asupra fascismului – marcați în localitățile raionului Dubăsari
74 ani de la Victoria asupra fascismului – marcați în localitățile raionului Dubăsari

Cu ocazia celebrării celor 74 de ani de la Marea Victorie asupra fascismului, colaboratorii Consiliului raional Dubăsari au participat la manifestaţiile dedicate evenimentelor din perioada celui de-al II-lea Război Mondial, organizate în localitățile raionului.
Președintele raionului Dubăsari a participat la măsurile organizate în satul Doroțcaia, unde se găsește dl Terentiev Iosif Ion(16.04.1925), veteran de război, unicul din raionul Dubăsari.
Dl Grigore POLICINSCHI,  a menționat importanța și necesitatea familiarizării tinerilor despre specificul zilei de 9 mai. ,,În aceste zile de Mai noi trebuie să ne aducem aminte de buneii şi străbuneii noştri, care au luptat pentru a elibera Uniunea Sovietică şi întreaga Europa de ocupaţia fascistă. A fost un război straşnic cu zeci de milioane de ostaşi, oameni paşnici, copii, ucişi pe câmpurile de luptă, în lagărele de concentrare sau din cauza bombardamentelor, bolilor, frigului sau al foametei şi cu milioane de familiii distruse de durere. Vă îndemn să păstrăm Memoria şi Respectul pentru ei. Să păstrăm Pacea şi să promovăm prietenia, colaborarea şi dezvoltarea relaţiilor între oameni, popoare, ţări! Să nu renunţăm niciodată la istoria noastră, la eroii noştri, să rămânem pentru totdeauna recunoscători faţă de toţi cei care ne-au adus libertatea, să facem tot posibilul ca reintegrarea ţării noastre Republica Moldova, să fie realizată în comun cu întărirea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova ca stat european, ca stat cu un trecut, un prezent şi un viitor demn de memoria Veteranilor” a conchis Președintele raionului Dubăsari.
Președintele raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi, primarul s. Doroțcaia, dl Valeriu Berzan, veteranul de război, dl Iosif Terentiev, directorul Muzeului, dl Andrei Berzan au fost decorați cu medalia ,,75 de ani de la eliberarea Moldovei (1944-2019), de către Asociația Veteranilor Războaielor și Conflictelor Armate Locale din Republica Moldova.
În continuare, despre Victoria și aportul veteranilor enorm adus pentru obținerea acesteia a vorbit atât dl Valeriu BERZAN, primarul localității cât și oaspeții veniți pentru comemorarea rudelor căzute pe platoul dat. Un moment important al evenimentului dat, a fost discursul dlui Iosif TERENTIEV, veteran de război, care a relatat celor prezenți despre viața trăită de dumnealui acum 74 de ani, un capitol care l-a marcat pentru totdeauna.
La mitingurile organizate au fost prezenţi conducătorii autorităţilor publice locale de nivelul I, consilieri raionali și locali, agenţi economici, instituţiile de învăţământ preşcolar şi preuniversitar, de cultură, personalul instituţiilor medicale, cetăţeni, oaspeți ai localității. 
În cadrul manifestațiilor, locuitorii, în faţa monumentelor ridicate în memoria eroilor căzuţi în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945, au adus omagii eroilor care nu s-au mai întors de pe câmpurile de luptă.
În toate localitățile din raionul Dubăsari au fost ținute minute de reculegere pentru a comemora acei eroi, care au rămas să zacă pe câmpul de luptă, pentru acei eroi care au plătit cu viața pentru ca astăzi să ne bucurăm de cer senin, de mireasma arborelui înflorit și de căldura soarelui.
Datorită comunicării și colaborării între Casele de cultură, administrațiile publice locale, instituțiile de învățământ, au fost pregătite programe artistice cu tematică respectivă dedicată zilei de 9 mai – Ziua Victoriei, care au cuprins cântecul, poezia și povestirea, toate născute în urma acelor evenimente triste, care au marcat națiunea acum 74 de ani.
Un rol important în redarea esenței și valorii zilei de 9 mai l-au avut și bibliotecile publice și nu numai, care au organizat expoziții de carte, ilustrații cu marca celui de-al II-lea Război Mondial. 
Manifestațiile consacrate zilei de 9 mai-Ziua Victoriei au finisat cu depuneri de flori.
Pacea e un lucru sfânt care trebuie păstrat cu sfințenie, iar onorul și memoria celor care au plătit pentru ea, trebuie să trăiască veșnic și să fie transmis din generație în generație.
Marina LUPAȘCO,
redactor-șef

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

74 ani de la Victoria asupra fascismului – marcați în localitățile raionului Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta