Harta site-ului
Ajutor
70 de ani de la eliberarea satului Doroţcaia de sub ocupaţia fascistă
70 de ani de la eliberarea satului Doroţcaia de sub ocupaţia fascistă

Data de 14 mai este una marcantă pentru locuitorii satului Doroţcaia, deoarece cu 70 de ani în urmă în localitate s-a dat o luptă crîncenă, dar decisivă pentru eliberarea satului de sub ocupaţia fascistă. 
Cu această ocazie, la data de 14 mai curent, în satul Doroţcaia a fost organizat un miting, unde locuitorii satului şi oaspeţii la eveniment au venit să se închine în faţa celor cui le datorăm faptul ca astăzi trăim cu încredere în viitor, pentru că avem o ţară prosperă şi democratică, pentru bunăstarea, drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Toate acestea le datorăm eroilor neamului nostru, veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Ei au dat dovadă de vitejie şi eroism, au trecut prin luptă cu arma în mînă fără să le fie frică de foc şi gloanţe, au trăit un adevărat calvar, au jertfit vieţi în numele Păcii. În prezent, în satul Doroţcaia au rămas doar 3 veterani: Svetlicenco Procopie, Terentie Iosif şi Bacioi Ion care au fost prezenţi la evenimentul dat şi cu lacrimi în ochi şi-au amintit de acele tragice momente, de rudele şi prietenii care şi-au pierdut viaţa în acel groaznic război.
Ca oaspeţi de onoare la manifestaţie au fost prezenţi: dl Grigore Policinschi, preşedintele raionului Dubăsari, dl Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova anii 2001-2009, deputat în Parlament, dl Vasile Şova, deputat în Parlament, dl Oleg Horjan, preşedintele Partidului Comuniştilor din Transnistria, dl Vladimir Horicov, reprezentantul Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi reprezentanţi ai Asociaţiei veteranilor din R.M. 
În memoria celor care nu s-au întors din luptă, care şi-au dat viaţa pentru viitorul nostru, toţi cei prezenţi la miting au ţinut un minut de reculegere.
Printr-o ştafetă în cinstea aniversării a 70 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă care a început  la 18 martie curent în Soroca, Organizaţia veteranilor din Republica Moldova a adus Cupa Gloriei - simbol al eroismului şi steagul victoriei la Doroţcaia, care urmează să fie transmisă ca omagiu următorilor eliberatori ai Moldovei. Acţiunea dată se va încheia pe data de 24 august, în satul Şerpeni, unde s-a dat cea mai crîncenă luptă.
Cu un mesaj către toţi cei prezenţi la eveniment a venit dl Grigore Policinschi prin care a menţionat “Noi, locuitorii satului Doroţcaia, locuitorii raionului Dubăsari avem o sarcină deloc uşoară, dar care trebuie s-o îndeplinim: Să păstrăm demnitatea şi credinţa în unitatea poporului nostru care în decursul anilor 1941-1945 a luptat umăr la umăr împotriva Germaniei fasciste. Noi întotdeauna am învăţat să promovăm pacea, să luptăm pentru ea. Noi asta am făcut-o pînă în prezent şi sîntem datori s-o facem şi în viitor. Buneii şi străbuneii noştri care nu s-au întors din marele război, au luptat ca noi să trăim într-o familie, să ne ajutăm unul pe altul şi niciodată să nu împărţim oamenii după naţionalitate. Vreau, din numele tuturor locuitorilor raionului, să le doresc veteranilor care au trecut prin cele mai tragice momente, să aveţi sprijin atît din partea celor apropiaţi, cît şi din partea întregii societăţi, să aveţi pace, bunăstare şi să dea Domnul ca nimeni, niciodată să nu mai treacă prin acea groază”.
De asemenea, presedintele Vladimir Voronin a subliniat că “în situaţia grea care se crează astăzi, mai mult ca niciodată trebuie să păstrăm relaţia între generaţii, deoarece numai împreună poporul moldovenesc se va ridica, va învinge şi va reuşi să realizeze lucruri măreţe”. În discursul său, preşedintele PCRM a specificat că este inadmisibil să permitem politicienilor să rescrie istoria şi să distrugă memoria despre evenimentele istorice glorioase, de aceea, “memoria despre cei care au luptat în Marele Război pentru Apărarea Patriei, trebuie sa fie veşnic vie şi este de datoria noastră să ne mîndrim cu cei care ne-au eliberat, deoarece ei sunt  oamenii care ne-au salvat de fascism”.
Slavă eroilor noştri a fost adusă prin cîntece şi recital de poezie care a trezit în sufletele tuturor celor prezenţi emoţii şi mîndrie.
Sărbătoarea a fost încheiată cu auto-marşul Victoriei cu deplasare prin satele Coşniţa şi Pîrîta şi depuneri de flori la monumentele eroilor căzuţi în lupta anilor 1941-1945.

 

Natalia Pocinoc, corector

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

70 de ani de la eliberarea satului Doroţcaia de sub ocupaţia fascistă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta