Harta site-ului
Ajutor
4 Februarie - Ziua Mondială de profilaxie a cancerului: “Împreună vom reuşi!”
4 Februarie - Ziua Mondială de profilaxie a cancerului: “Împreună vom reuşi!”

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată în întreaga lume pe data de 4 februarie şi are drept scop să  conştietizeze  populaţia asupra acestei grave probleme de sănătate - una din principalele cauze de deces din lume. În acest an se desfăşoară sub genericul „Prevenirea cancerului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu cancer” în scop de a atrage atenţia asupra faptului, că afecţiunile maligne reprezintă o problemă de sănătate publică în toată lumea.

Început în urmă cu aproape doi ani, prin lansarea iniţiativei Cancer United (uniţi împotriva cancerului), programul de conştientizare şi implicare a pacienţilor în găsirea unor soluţii pe termen lung, pentru asigurarea unui acces rapid şi egal la cele mai bune terapii în domeniul cancerului, în conturarea unor strategii de prevenire şi diagnostic precoce al acestei afecţiuni, continuă astăzi cu marcarea acestei Zile Mondiale.

În raionul Dubăsari sunt la evidenţă la 01.01.2013 – 443 bolnavi cu tumori maligne dintre ei 197  sunt la supraveghere de 5 şi mai mulţi ani de la stabilirea diagnosticului. Pe parcursul a.2012 au fost luaţi la evidenţă 64 bolnavi ,dintre care 27% cu stadiul maladiei I şi 30 % stadiul II.

În structura patologiei  cea mai mare pondere o ocupă cancerul pielei şi mucoaselor cu 19 % urmat de canceru glandei mamare cu 17%,  cancerul organelor digestive -16 % ( dintre care 71 % este cancerul colonului şi rectului) ; cancerul organelor genitale la femei 9%.

Studiile epidemiologice, experimentale şi clinice au condus la identificarea unui număr mare de factori etiologici ai cancerului; în funcţie de natura lor, aceştia se pot împărţi în:

• exogeni, din mediul înconjurător (responsabili pentru 90% din cancerele umane);

• endogeni, proprii organismului: genetici, imunologici, endocrini şi metabolici.

În funcţie de posibilitatea aplicării strategiilor de prevenţie, aceştia se împart în:

• modificabili: comportamentali, de mediu;

• nemodificabili: biologici (vârstă, sex), genetici.

Actual, se admite că aproximativ 80-90% din cancerele umane se datoresc acţiunii  factorilor de mediu extern şi modului de viaţă.

Principalii factori de risc

1.  Alimentaţia: 10-70% din cancere. Alimentaţia săracă în fibre vegetale (fructe, legume) şi bogată în grăsimi şi proteine, consumul exagerat de alimente prajite sau afumate pot favoriza apariţia cancerului de colon, stomac, pancreas, sân, ovar, corp uterin, prostată.

2.   Fumatul: 20-40% din cancere. Fumatul de ţigarete (indiferent de existenţa sau nu a filtrului şi de tipul acestuia) determină cancere de plamân, vezică urinară, buze, gura, faringe, laringe; fumatul de pipă determină cancere de buze sau gură.

3.Infecţiile cu virusuri: 1-10% din cancere. Infecţia cu virus hepatitic B sau C poate determina cancere de ficat; infecţia cu papiloma virus (HPV), mai ales anumite tulpini (16, 18, 31, 33, 35, 39), poate determina cancere de col uterin (cervicale); virusul Epştein-Barr poate determina anumite tipuri de limfom malign sau cancere de nazo-faringe, etc.

4.  Comportamentul reproductiv şi sexual: 1-13% din cancere. Vârsta mai mică de 12-13 ani la prima menstruaţie, instalarea menopauzei la vârste mai avansate de 50-55 ani, nuliparitatea (absenta sarcinilor ţi naşterilor) sau vârsta mai mare la prima sarcina (> 35 ani), sunt factori de risc pentru apariţia cancerelor de sân sau de ovar.

Varsta tînără la primul contact sexual, partenerii sexuali multipli, igiena locală defectuoasă se asociază cu o rată crescută a infecţiei cu HPV şi cu un risc crescut de cancer de col uterin.

5. Profesia: 2-6% din cancere. Expunerea la 4-amino-difenil sau 2-naftilamină determină cresterea incidenţei cancerelor de vezica urinară; expunerea la fibre de azbest (materiale de construcţie) determină creşterea incidenţei cancerelor pulmonare şi cancerelor digestive; expunerea la benzen determină cresterea frecventei leucemiei; expunerea la bis-cloro-metil-eter sau la crom prezintă un risc crescut pentru cancerul pulmonar; profesiile care presupun expuneri la cărbune, gudron, vaselină şi ulei ars sunt asociate cu un risc crescut pentru cancerele de piele, plamâni, vezică urinară şi tract gastro-intestinal; muncitorii din industria reclamelor fluorescente prezintă o incidenţa crescută a osteosarcoamelor etc.

6. Radiatiile ultraviolete: 2-10% din cancere. Radiaţiile ultraviolete (UV) determină creşterea frecvenţei cancerelor de piele (în particular melanomul malign) în zonele expuse mult timp la soare, mai ales la persoane blonde, cu pielea deschisă la culoare.

7. Alcoolul: 2-4% din cancere. Consumul de alcool este în relatie cauzală cu cancerele cavităţii orale, faringelui, laringelui, esofagului şi ficatului; alcoolul şi fumatul işi amplifică reciproc efectele nocive.

8. Aditivii alimentari: 1-2% din cancere. Coloranţii şi conservanţii alimentari (E-uri), precum şi nitriţii şi nitraţii, pot avea o influenţă negativă asupra sănătăţii.

Prevenirea cancerului înseamnă:
- adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi menţinerea lui;
- diagnosticarea precoce; 
- creşterea duratei de supravieţuire.

 Recomandări pentru un stil de viaţă sănătos

 1. alimentaţie sănătoasă (proaspătă, bogată în fructe şi legume – vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi, fără grăsimi "rele”, fără coloranţi, fără aditivi, fără zahăr, fără prăjeluri, ş.a.);
 2. mişcare, evitarea sedentarismului;
 3. evitarea consumului excesiv de alcool;
 4. fără factorii de risc poluanţi (fum de ţigară, medii toxice de lucru, poluare atmosferică ş.a.);
 5. evitarea expunerii necontrolate la radiaţiile ultraviolete (ochelari de soare, pălărie, haine adecvate, umbrelă, respectarea orelor de expunere, folosirea cremelor cu factori de protecţie adecvaţi tipului de piele, hidratarea pielii şi pregătirea ei pentru plajă s.a.);

     

  Lasa un comentariu

  Nume
  Email
  Comentarii
  Contact
  MD-4572, Republica Moldova,
  raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

  E-mail:  dubasari@list.ru

  4 Februarie - Ziua Mondială de profilaxie a cancerului: “Împreună vom reuşi!” - Consiliul Raional Dubăsari

  дубоссарский районный совет

  Aдрес Дубоссарского Районного Совета

  дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

  descmeta

  descmeta