Harta site-ului
Ajutor
32 ani de la producerea avariei de CAE Cernobîl
32 ani de la producerea avariei de CAE Cernobîl

Accidentul de la Cernobîl de pe data de 26 aprilie 1986, a avut loc la ora 01:23 noaptea și s-a compus dintr-o explozie a centralei urmat de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.
Centrala electrică se afla în apropiere de orașul părăsit Pripiat, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice și Europei.  Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive  au căzut în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.
Statele independente – Rusia, Ucraina și Belarus au fost supuse decontaminării continue și substanțiale. E dificil de estimat un număr precis al victimelor, produse de evenimentele de la Cernobîl, deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea victimelor. Listele erau incomplete și ulterior autoritățile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiație” din certificatele de deces.
Din 1986 până în prezent, între 4.000 şi 200 de mii de persoane au murit în Ucraina din cauza cancerului cauzat de radiații.
3550 de moldoveni au participat la lichidarea urmărilor avariei. În viață mai sunt doar 2.311, dintre care aproximativ 2.170 sunt invalizi.  Prin intermediul Agenției Naționale de Asistență Socială a fost acordat ajutor material unic în mărime de 1000 lei  pentru fiecare participant sau văduvă a participantului.
În raionul Dubăsari la moment sunt 34 de participanți la lichidarea consecințelor avariei , dintre care 33 sunt persoane cu dizabilități și 8 văduve ale participanților.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

32 ani de la producerea avariei de CAE Cernobîl - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta