Harta site-ului
Ajutor
28 iulie 2015 - Ziua Mondială a Hepatitei cu sloganul: „Opreşte hepatita: Aceasta depinde de tine”
28 iulie 2015 - Ziua Mondială a Hepatitei cu sloganul: „Opreşte hepatita: Aceasta depinde de tine”

      Ziua Mondială a Hepatitei se desfășoară la nivel global la 28 iulie, anual. Scopul principal al evenimentului este de a spori gradul de conştientizare şi înţelegere de către societate a aspectelor de prevenire, diagnostic și tratament a hepatitelor, fiind organizate şi desfăşurate până în prezent mii de evenimente, generând astfel un interes public de proporţii și facilitând oportunităţi de iniţiere şi continuare a unor progrese reale prin:

·         creşterea accesului la metode eficiente de prevenire, screening, testare și tratament la hepatitele virale și bolile asociate;

·         integrarea în programele naţionale de imunizare sau creşterea acoperirii
populaţionale cu imunizare împotriva hepatitei B;

·         coordonarea unui răspuns global împotriva hepatitei.

 

      În anul 2015 acțiunile de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Hepatitei se desfășoară sub sloganul:  Opreşte hepatita: Această depinde de tine - astfel făcând apel la schimbarea atitudinii faţă de această boală periculoasă şi direcționarea eforturilor spre prevenire.

      Hepatitele virale, în special cele cu transmitere parenterală şi sexuală constituie o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, caracterizată prin răspândire, endemicitate, morbiditate şi mortalitate sporită şi a unei înalte rate de invaliditate, condiționată de cronicizarea infecţiei.

      În pofida faptului, că se atestă o diminuare a indicilor morbidităţii prin hepatite înregistraţi în Republica Moldova, ei îi depăşesc cu mult pe cei înregistraţi în unele ţări europene precum Austria, Franţa, Portugalia, Germania, Ungaria şi Finlanda.

     Deseori, hepatitele virale nu se manifestă prin simptoame clare sau decurg într-o formă ascunsă. În alte cazuri, bolnavii acuză oboseală, anxietate, senzaţie de greutate și dureri în abdomen în partea dreaptă, pierderea poftei de mâncare, îngălbinirea pielii și a sclerelor, greaţa şi voma, durerile musculare difuze, pruritul.

     Important de menționat, că spre deosebire de hepatita virală C, pentru virusul hepatitei virale B există un vaccin cu o rată înaltă de protecţie. Vaccinarea cât mai timpurie, oferă şansa unei vieţi fără de această infecţie. În Republica Moldova imunizarea contra hepatitei virale B este inclusă în calendarul naţional de vaccinări şi este gratuită cât pentru copii atât şi pentru adulţi din populaţie cu risc sporit. Există portajul cronic de virus, iar acest fenomen menţine riscul de infectare a unui număr important de persoane.

     Cazurile de hepatită cu virus hepatic C au un risc înalt de a dezvolta ulterior cancer hepatic sau hepatită cronică.

     Reducerea riscului de infectare prin hepatitele virale parenterale poate fi realizat prin:

  • Prevenirea și reducerea riscului transmiterii sexuale (prin abstinenţă, fidelitate unui singur partener şi sex protejat);

  • Reducerea riscului transmiterii habituale (utilizarea obiectelor de igienă individuală);

  • Vaccinare împotriva hepatitei B;

  • Asigurarea sterilității instrumentelor în timpul manipulaţiilor medicale și cosmetologice (manichiură, pedichiură, tatuaj, piercing).

Elena Cociug

Centrul de Sănătate Publică

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

28 iulie 2015 - Ziua Mondială a Hepatitei cu sloganul: „Opreşte hepatita: Aceasta depinde de tine” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta