Harta site-ului
Ajutor
24 Martie - Ziua Mondială de combatere a tuberculozei
24 Martie - Ziua Mondială de combatere a tuberculozei

La 24 martie este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei 

    La 24 martie în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. Această zi comemorează data la care doctorul Robert Koch, în anul 1882, a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza -Mycobacterium tuberculosis,numit şi bacilul Koch.

    Tuberculoza (TB) este o boală infecţioasă, care afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central etc.

    Printre riscurile de infectare, pot fi menţionate: contactul cu persoanele infectate la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu TB activă netratată.

    Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/-MDR) din lume. În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice.

     Pe parcursul anului 2014 în raionul Dubăsari  au fost depistate 22 cazuri noi de tuberculoză, comparativ cu 27 cazuri în 2012, şi 59 cazuri în 2011. Pe parcursul ultimilor 2 ani cazuri de îmbolnăviri la copii  nu au fost depistate.

Ponderea  formelor distructive pulmonare, constituind conform datelor preliminare – 23 %, 2012 -37%. S-au realizat succese în tratamentul bolnavilor ce ţine de abacilare, astfel în 2013 s-au înregistrat 80% din cazuri, comparativ cu 2012 – 56%, iar în ceea ce priveşte lichidarea cavernelor s-au înregistrat în 2013 – 80% comparativ cu 57% în 2012

 Sa micşorat deasemenea şi numărul total de bolnavi cu tuberculoză de la 37 în 2012 la 30 în 2013.

Indicii mortalităţii prin tuberculoză rămăne relativ la acelaş nivel în 2013 au decedat 3 bolnavi, în 2012 - 4 bolnavi,din ei au  decedati  pînă la primul an de evidenţă 30 %.

    Ca şi în anii precedenţi rămăne foarte mare nivelul îmbolnăvirilor la persoanele în varsta aptă de muncă, dar de fapt cei care nu au locuri de muncă şi sunt nevoiţi să migreze permanent. Din bolnavii depistaţi în 2013   sunt angajaţi doar 8 %,  5% sunt persoane întoarse de peste hotare deja bolnave, 39 % persoane care mereu pleacă pe diferiţi termeni peste hotare, 20 % nu au nici minimul necesar pentru existenţă, 45% fac abuz de alcool şi 57 % sunt fumători.

    Pe parcursul ultimilor ani toţi pacienţii depistaţi cu tuberculoză, din Fondul de susţinere a populaţiei din cadrul Consiliului raional Dubăsari, primesc ajutoare financiare în sumă de la 500-1000 lei.

    În scopul îmbunătăţirii cunoştinţelor populaţiei despre simptomele tuberculozei, sporirea accesibilităţii populaţiei la serviciile specializate de asistenţă medicală, mobilizarea comunităţii în vederea prevenirii răspândirii TB şi îmbunătăţirea complianţei la tratament tuberculozei, care rămâne a fi o povară socială cu aspecte medicale destul de mare sub egida Ministerului Sănătăţii, Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), Centrului de Dezvoltare în Sănătate „AFI”, Centrul de Sănătate Publică au fost lansate mai multe acţiuni de sensibilizare a populaţiei privind tuberculoza, printre care Campania de informare a populaţiei „Să  ajungem încă la 3 milioane de persoane cu tuberculoză prin: depistare, tratare, îngrijire”. Campania va dura până la sfârşitul lunii martie şi include: întâlniri informative cu persoanele din grupurile de risc; lecţii de informare despre tuberculoză în instituţiile de învăţământ; seminare tematice pentru lucrătorii medicali şi asistenţii sociali; acţiuni publice cu distribuirea materialelor informative; difuzarea spoturilor audio şi video despre tuberculoză în mass-media naţională şi raională; difuzarea mesajelor de profilaxie a tuberculozei în reţelele de transport auto, electric şi Î.S.

Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt: tusea persistentă mai mult de trei săptămâni; febră; greutate la respiraţie; oboseală; lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate; transpiraţii nocturne; expectoraţii etc.

S-a stabilit, de asemenea, că în peste circa 50% din cazuri, o perioadă lungă de timp, boala nu se manifestă prin nici un simptom.

Pentru prevenirea şi profilaxia TB, medicii recomandă: vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere; evitarea contactului cu persoane cu tuberculoză activă; a consumului excesiv de alcool şi tutun; adoptarea  unui  stil de viaţă sănătos şi a unui regim alimentar bogat în vitamine.

Cum trebuie să procedăm în cazul în care aţi constatat simptomele menţionate la dvs sau la apropiaţii dvs?

La apariţia a cel puţin unuia dintre siptomele specifice tuberculozei, solicitaţi de urgenţă  medicul de familie. Medicul de familie vă va examina şi la necesitate va decide trimiterea dumneavoastră pentru examinări ulterioare la medicul ftiziopncumolog. Nu trebuie să vă sperie diagnosticul „tuberculoză”.

Investigaţiile principale sînt:

  1. analiza microscopică a sputei;
  2. radiografia cutiei toracice,
  3. testul tuberculinic la copii.

Cu cît mai repede este depistată maladia şi iniţiat tratamentul, cu atît mai mari sint şansele de vindecare.

Ziua de 24 martie constituie o ocazie de a atrage atenţia asupra problemelor complexe medicale şi sociale provocate de tuberculoză, precum şi posibilitatea de a analiza şi comunica politica naţională de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni. Conform ultimului Raport Global privind tuberculoza al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /“Global Tuberculosis Report 2013”, situaţia epidemiologică a tuberculozei rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu costuri socio-economice majore. Astfel, în 2012, la nivel mondial, s-au îmbolnăvit de tuberculoză 8,6 milioane de oameni, inclusiv 2,9 milioane de femei (dintre care 1,1 milioane contaminate şi cu virusul HIV), faţă de 8,8 milioane în anul 2010.

Executor:

Vicedirector

Centru de Sănătate Dubăsari                                                               M.Cara

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

24 Martie - Ziua Mondială de combatere a tuberculozei - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta