Harta site-ului
Ajutor
22 de ani de lacrimi şi durere
22 de ani de lacrimi şi durere

Un popor dăinuie prin memoria lui, prin modul în care îşi aminteşte de cei mai destoinici dintre fiii săi, de cei căzuţi cu moarte de erou pe cîmpul de luptă şi de cei care s-au remarcat prin eroism pe timp de pace. Numele lor este încrustat în granitul neuitării...
Ziua de 14 martie este o zi specifică ce a lăsat amprente şi urme adînci în inimile locuitorilor din raionul Dubăsari.
De dimineaţă, în biserica din s. Coşniţa este petrecută slujba de pomenire a celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru în 1992.
Astfel, în această zi, anual este organizat Marşul Păcii întru comemorarea celor căzuţi în conflictul armat din 1992. Marşul dat îşi ia startul de la Fabrica de conserve din s. Coşniţa. Acest loc este semnificativ, deoarece anume aici sunt amplasate cîteva cruci ale celor care acum 22 de ani în urmă, cu trup şi suflet au luptat pentru apărarea satului natal şi a continuat pînă la Monumentul eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru în 1992, din centrul satului.
Conducerea raionului, Aparatul preşedintelui, militari, combatanţi, văduve ale cetăţenilor căzuţi în conflictul de pe Nistru şi tinerii, au depus flori la mormintele, plăcile comemorative şi monumentele eroilor căzuţi pentru Integritatea Republicii Moldova în războiul din anul 1992, din satele Coşniţa, Doroţcaia, Pohrebea şi Pîrîta întru comemorarea celor 22 ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru. 
Cu un omagiu pentru eroii căzuţi în conflictul armat de pe Nistru au venit: preşedintele raionului Dubăsari, dl Grigore POLICINSCHI, viceprim-ministrul Eugen Carpov, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, veteranii de război, elevii Liceului Teoretic ,,Ion Creangă”.
În mesajul său, domnul preşedinte a subliniat că: ,,Noi am luptat pentru pace, pentru prietenie, pentru binele poporului. În prezent suntem obligaţi să le aducem la cunoştinţă copiilor, tinerilor, pentru ce acum 22 de ani în urmă locuitorii acestor sate au luptat. Nu trebuie să ne jucăm cu sentimentele patriotice, sentimentele de a trăi în pace cu semenii şi vecinii noştri. Veşnica pomenire eroilor căzuţi, slavă acelor tineri care servesc păcii în zona de securitate în care ne aflăm”.
În memoria eroilor-participanţi la războiul de pe Nistru, au fost depuse flori şi coroane.
Amintim, că luptele cele mai violente au izbucnit în noaptea de 13 spre 14 martie 1992. În urma acestor lupte, primul erou al localităţii ce a trecut în nefiinţă a fost Nicolae Sotnicenco.
La conflictul armat din 1992 au participat circa 29 mii persoane dintre care 386 au decedat, iar alte 184 au fost schilodite. De aceea, este de datoria noastră, a tuturor să nu uităm nici pentru o clipă de jertfa şi sacrificiul adus pe altarul independenţei şi al libertăţii.

                                                                                                      Marina Lupaşco, redactor-şef

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

22 de ani de lacrimi şi durere - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta